Dăianu: Dezintermedierea şi un context extern nefavorabil, cauze ale presiunii pe leu
Economistul Daniel Dăianu a declarat joi că moneda naţională resimte efectele dezintermedierii şi pe cele ale contextului internaţional nevaforabil, care pune presiune pe valutele din regiune.
"Sunt câteva drivere ale presiunii pe leu. Am avut asigurările date de grupurile bancare mari, şi anume că vor menţine expunerea pe România, iar aceasta este discutabilă. Sunt date care arată ieşiri de fonduri şi sunt date care arată că unele bănci doresc să-şi reducă activele în România", a spus Daniel Dăianu.
El a declarat că acest fenomen nu este suprrinzător şi că face parte din ceea ce în Europa se numeşte dezintermediere.
"Dezintermedierea nu s-a terminat în Europa şi băncile având mari dificultăţi în a se capitaliza mai bine. Ele şi spun că fără capitalizare pe care nu o pot obţine nu pot să crească creditarea sau să o menţină în condiţiile noilor reguli prudenţiale. Există un război teribil acum pentru cum să se aplice noile reguli prudenţiale. Această dezintermediere se simte şi în România. Nici nu avem o prezenţă autohtonă în sistemul bancar care să nu fie supusă unor optimizări la nivel regional, la nivel european şi care să permită menţinerea expunerii. Este un curent de profunzime care nu are cum să nu se simtă în România", a precizat Dăianu.
El a mai spus că situaţiile din Grecia şi din Franţa sporesc aversiunea la risc pentru investitori.
"Un alt driver este legat de ceea ce se întâmplă în Grecia. Drama zonei euro continuă şi nu avea cum să se sfârşească prin injecţiile de lichiditate efectuate de Banca Centrală Europeană. Mare parte din acei bani s-au întors în plasamente la Banca Centrală Europeană, nu în creditare. Chiar achiziţiile făcute de obligaţiuni suverane spaniole şi italiene, aţi văzut că au făcute de băncile mai ales din Italia şi din Spania. Deci nu s-a uşurat situaţia finanţării bugetelor publice. Ceea ce s-a întâmplat în Grecia a depăşit aşteptările rele, plus chiar alegerile din Franţa au făcut pieţele să fie mai schizofrenice", a declarat Dăianu.
El a spus că atunci când zona euro este mai suferindă, există o presiune pe valutele locale, adică şi zlotul şi forintul maghiar şi leul.
"Este un context nefavorabil combinat cu o dezintermediere, care şi ea este legată de un context pe care noi o acuzăm mai mult decât în Polonia, unde în sectorul bancar au o prezenţă a capitalului autohton mai puternică. Toate acestea le simţim", a conchis Dăianu.