Dăianu crede că Tratatul de stabilitate ar limita acţiuni de răspuns la evenimente neprevăzute
Fostul ministru de finanţe, Daniel Dăianu, a declarat, miercuri, că Tratatul de Stabilitate şi convergenţă are un caracter restricitiv şi limitează "dimensiunea de contraciclicitate" la nivelul unei economii naţionale în cazul unui şoc advers precum inundaţiile.
Dăianu a subliniat că deficitul structural de 0,5 % care ar putea fi impus prin acest document va bloca anumite decizii ale statelor. “Tratatul, prin restrictivitatea sa şi prin lipsa unor politici contraciclice la nivelul zonei euro sau la nivelul UE, limiteză dimensiunea de contraciclicitate la nivelul unei componente naţionale. Dacă unei ţări ca România (...) i s-ar impune totuşi un anumit deficit, ceea ce nu i-ar permite Românei să aibă o politică contraciclică în cazul unui şoc advers... Uitaţi ce se întâmplă cu iarna asta... inundaţii, se mai poate întâmpla şi altceva. Ce faci? Nu poţi să spui: <Ştiţi că noi avem un tratat, nu avem voie să depăşim (n.r. deficitul)>”, a explicat Daniel Dăianu.
“Zona euro (...) a devenit un coşmar, este un coşmar. Eu am convingerea că Grecia dacă nu ar fi fost în zona euro, nu ar fi ajuns în situaţia de acum, ar fi fost penalizată din timp de pieţe”, a susţinut Dăianu la o dezbatere organizată de PSD despre Tratatul de convergenţă fiscală de la nivelul UE. În acest sens, el a arătat, făcând aluzie la România, că dacă se doreşte aderarea la euro, trebuie în primul rând ca “zona euro să funcţioneze” pentru că oricum “ne doare capul din cauza probemelor interne”.