Daea sfidează România. Conferinţă de presă la Ministerul Agriculturii: pesta porcină nu pare să îşi găsească locul pe agenda încărcată a ministrului

Circăreală cu ministrul Agriculturii: poveşti la gura sobei în timp ce industria crescătorilor de porci întră în pământ.
Ana Ion
28.08.2018

alte articole

(Captură Foto)
Ana Ion
28.08.2018

La deschiderea conferinţei de presă, Petre Daea a ţinut să sublinieze că evenimentul va dura, şi a marcat subiectele care vor fi puse în discuţie.

Aflat în mijlocul unui uragan economic generat de criza pestei porcine, pentru care Ministerul Agriculturii a fost criticat în ultimele săptămâni, Petre Daea reuşeşte un adevărat maraton în ceea ce priveşte desprinderea de realitate.

Daea a vorbit de condiţiile climatice, de eroziunea solului, de fenomenele agresive care deranjează plantele, de staţiile de desecare şi de aducere a "fiecărui bob de grâu" în hambare.

Toate acestea în săptămâna care a debutat cu sacrificarea a 140 de mii de porci la una dintre cele mai mari ferme din România, iar estimările specialiştilor vorbesc despre o răspândire galopantă a pestei porcine pe întreg teritoriul României. Daea pare lovit de uitare în ceea ce priveşte subiectul care va lăsa românii fără porc pe masa de Crăciun.

Fostul premier Dacian Cioloş consideră că răspândirea epidemiei putea fi evitată şi dacă cei responsabili ar fi pus în aplicare de îndată măsurile preventive prevăzute în HG 830/2016, unde sunt precizate toate procedurile de izolare a focarelor, de comunicare cu populaţia şi fermierii, dacă cineva ar fi luat bunele practici din experienţa ANSVSA în 2016 şi le-ar fi adaptat la situaţia de faţă, dacă directorul actual al ANSVSA şi-ar fi amânat vizita în China programată chiar în momentul apariţiei bolii în Deltă pentru a coordona eficient echipele din teren.

"Când s-a întors din vizita externă a constatat că epidemia “a avut o evoluţie agresivă”, chiar “explozivă” fix după 9 iunie, momentul în care a revenit în ţară. Din păcate, virusul pestei porcine africane fusese semnalat în Tulcea înainte de plecarea dumnealui în China", spune fostul premier, într-un interviu acordat Adevărul.

Cu toate acestea, Petre Daea, la 30 minute în mijlocul conferinţei de presă, alege să vorbească despre orice altceva, evitând, asemenea multor miniştri din Cabinetul Dăncilă, să arate cea mai mică dorinţă de ancorare în realitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor