Norvegia interzice reclamele la burgeri pentru copii

Fast food
Fast food (Scott Barbour / Getty Images)
Alex Johnston
12.12.2012

Ministerul Sănătăţii din Norvegia îşi propune să interzică anunţurile pentru produse alimentare "nesănătoase", inclusiv sucuri, prăjituri, ciocolată, îngheţată şi "burgeri graşi", care vizează copiii, a raportat marţi mass-media norvegiană.

Interdicţia ar include anunţurile televizate şi publicitatea prin alte mijloace mass media, a raportat ziarul VG. Deşi interdicţia este concepută pentru a limita publicitatea pentru persoanele sub 18 de ani, s-a sugerat că ea va avea un impact asupra mai multor norvegieni.

Alte alimente supuse interdicţiei includ guma de mestecat cu zahăr, bomboanele cu iaurt, sucurile dulci, băuturile îndulcite cu lapte şi cerealele cu zahăr.

"Direcţia de Sănătate consideră că reglementarea comercializării alimentelor şi băuturilor nesănătoase către copii şi tineri este un pas foarte important în efortul de a descuraja obiceiurile alimentare nesănătoase şi dezvoltarea unei greutăţi prea mari a corpului", se spune în declaraţia Ministerului Sănătăţii.

Potrivit statisticilor guvernamentale, aproximativ o cincime din copii de 8 şi 9 ani din Norvegia sunt supraponderali sau obezi.

Ministrul Sănătăţii Jonas Gahr Store a declarat pentru ziarul Aftenposten ("Evening Post") că el crede că "autorităţile [norvegiene] au responsabilitatea de a proteja populaţia împotriva celor mai periculoase tipuri de alimente".

Au existat mai mari apeluri în întreaga lume pentru interzicerea reclamelor la junk food destinate copiilor şi pentru a preveni ca astfel de produse să fie vândute în şcoli.

La începutul acestui an, Walt Disney Co a interzis publicitatea produselor alimentare nesănătoase în timpul programelor pentru copii, într-o manevră ce a fost lăudată de Prima Doamnă Michelle Obama. Companii alimentare şi de băuturi care îşi promovau produselor pe canalele Disney trebuie să respecte liniile directoare privind caloriile, dimensiunea porţiei, conţinutul de zahăr şi de grăsimi.

"Această nouă iniţiativă este cu adevărat foarte importantă pentru sănătatea copiilor noştri", a declarat Obama la conferinţa de presă a celor de la Disney din iunie. "Disney face ceea ce nicio companie majoră de media nu a făcut vreodată până acum în Statele Unite", a adăugat ea.

Cu cinci ani în urmă, şcolile publice din California au interzis alimentele de tip junk food în cantine, inclusiv bomboane şi dulciuri. În luna mai, un raport a arătat că interdicţia i-a făcut pe copiii de liceu să consume mai puţine calorii pe zi decât studenţii din alte state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor