Danemarca va elimina taxa pe grăsime

O persoană supraponderală merge pe o stradă din oraşul nordic Lille.
O persoană supraponderală merge pe o stradă din oraşul nordic Lille. (Philippe Huguen / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
12.11.2012

Sâmbătă, guvernul danez a anunţat că va elimina prima taxă din lume asupra alimentelor grase, deoarece costă prea mult şi nu are impact asupra obiceiurilor alimentare.

"Impozitul pe grăsime şi extinderea taxei ciocolatei - aşa-numitul impozit pe zahăr - au fost criticate pentru că au generat majorarea preţurilor pentru consumatori, creşterea costurilor administrative ale companiilor, precum şi punerea în pericol a locurilor de muncă daneze", a afirmat ministerul danez al impozitelor într-o declaraţie, potrivit AFP.

Ministerul a adăugat că "se crede că impozitul pe grăsime a contribuit, într-o mică măsură, la a-i determina pe danezi să călătorească peste graniţă pentru a face cumpărături".

Taxa pe grăsime, care a fost aprobată anul trecut, se aplică alimentelor care conţin mai mult de 2,3 la sută grăsimi saturate, potrivit The Metro. Alimentele procesate, produsele lactate şi carnea au fost toate impozitate.

Unele supermarket-uri au spus că după ce taxa va fi înlăturată, vor reduce preţurile la astfel de alimente.

Autoritatea Naţională de Sănătate şi Medicamente din Danemarca estimează că 47 la sută dintre danezi sunt supraponderali şi 13 la sută sunt obezi.

În septembrie 2011, Ungaria a pus în aplicare propria taxă pe grăsime pentru a stopa creşterea cazurilor de obezitate. Ungurii plătesc în prezent o taxă de circa 5 cenţi pentru alimentele bogate în zahăr, grăsimi şi sare, potrivit Der Spiegel. "Cei care trăiesc nesănătos trebuie să plătească mai mult", a declarat prim-ministrul maghiar Viktor Orban în acel moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor