"Dacă Bolojan eşuează, PNL-ul se duce de râpă complet şi total". Scandal în PNL după Congres. Acuzaţii de "trădare"

Ilie Bolojan
Andrei Pricopie
15.07.2025

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a tunat şi a fulgerat, într-o emisiune B1 TV, după ce a pierdut la Congresul PNL funcţia de vicepreşedinte al partidului. Liderul liberal acuză că "o cooperativă a trădătorilor şi a non-performanţei politice a pus mâna pe PNL" şi avertizează că partidul va fi "sugrumat şi va dispărea ca PNŢCD sau va ajunge irelevant politic".

Jurnalistă: Vorbim despre această declaraţie făcută de un lider important al Partidului Naţional Liberal. Cine sunt trădătorii, domnule Tişe?

Alin Tişe: Din păcate, PNL-ul, de o perioadă de timp, s-a obişnuit să facă o politică a sforilor şi nu o politică a performanţei, iar acest lucru s-a văzut la ultimele alegeri. Din păcate, regiunile cele mai votate din România – vorbesc de regiunea de Nord-Vest, Ardealul – au ajuns la acest congres să nu aibă niciun reprezentant între cei patru prim-vicepreşedinţi. Şi asta pentru că ceilalţi, mult mai slabi, cu rezultate aproape inexistente în celelalte regiuni, s-au coalizat şi au votat oameni care să conducă partidul, care, la rândul lor, nu sunt în stare nici măcar să-şi conducă propriile organizaţii pentru a avea rezultate politice.

Cu alte cuvinte, noi dorim să avem un partid al performanţei, dar, în realitate, promovăm în conducere oameni care, la nivelul judeţelor lor, nu au nici măcar performanţa la jumătate faţă de cele care conduc sau de cele din Ardeal. Nu uitaţi că, în momentul de faţă, regiunea Transilvaniei a salvat Partidul Naţional Liberal de la un dezastru absolut la ultimele alegeri. Aproape 40% din voturile luate de PNL au venit din această zonă. Ei bine, în loc să promovăm performanţa, în loc să o ducem în conducerea centrală, iată, domnul Bolojan conduce organizaţia cea mai puternică a PNL-ului şi a ajuns acum preşedintele PNL.

Bravo, extraordinar, este o măsură, în opinia mea, care reflectă perfect performanţa. Dar cei care, în jurul dânsului, doresc să aducă oameni care nu au performanţă la acest congres s-au coalizat şi au reuşit să aducă la nivelul eşaloanelor 2–3 oameni care, în opinia dânşilor, vor putea să controleze preşedintele partidului. Dar, în realitate, aceste combinaţii pe care dânşii le-au făcut au înlăturat de la conducerea centrală oameni care provin din organizaţii performante, înlocuindu-i cu oameni care fac parte din diferite combinaţii ale lor, cum au făcut de nenumărate ori în aceste alegeri.

De aceea Partidul Naţional Liberal duce astăzi lipsă de oameni performanţi, pentru că, în permanenţă, s-au făcut combinaţii la alegeri. S-au negociat lucrurile în loc să dai dreptul celui care a câştigat să aibă întâietate. Regiunile care au performanţă stau la coadă şi le aşteaptă pe cele care vin, vorbesc despre lucruri pe care nu le fac. Sunt preşedinţi de organizaţii judeţene care nici măcar la ei în judeţe nu sunt ascultaţi. Promovăm în conducerea centrală oameni care nu au nicio autoritate să ne transmită nouă în teritoriu mesaje, pentru ca ei în sine nu sunt capabili la ei în judeţe să transmită mesaje.

Cu alte cuvinte, această politică corectă pe care noi trebuie să o facem în adevăr şi pentru adevăr într-un partid înseamnă să promovezi, printre altele, şi meritocraţia, şi performanţa, şi nu să reduci partidul acesta la un număr de oameni considerând că, dacă ei sunt împreună, uniţi, chiar dacă sunt slabi din punct de vedere al performanţelor, ei trebuie să-şi impună automat punctul de vedere şi să promoveze în toate poziţiile-cheie astfel de oameni.

Jurnalistă: Domnul Tişe, am înţeles. E important că aţi explicat pe larg. Deci ce am înţeles noi e că nu de domnul Bolojan sunteţi dumneavoastră preocupaţi. Adică nu Bolojan e trădător. Cine nu e îndreptăţit să fie în conducerea PNL?

Alin Tişe: Domnul Bolojan este îndreptăţit să conducă partidul ăsta liberal, pentru că este reprezentantul şi preşedintele organizaţiei care are cele mai multe voturi în spate. Dar niciunul din ceilalţi care sunt vicepreşedinţi nu au în spate organizaţii puternice care să fie clasate pe primele patru locuri în România.

Iulian Fota (expert în securitate naţională): Alegerile au fost corecte?

Alin Tişe: Delegaţii care au fost la congres au votat aşa cum au decis şefii de partid şi nicidecum cum le-a dictat conştiinţa. Cei care au venit la congres au avut un mandat din partea organizaţiei de unde au provenit, prin care l-au mandatat să voteze pe el tot prin votul dat la nivelul fiecărui judeţ. Toţi membrii au votat pentru a mă susţine pe mine pentru a reprezenta regiunea la o funcţie.

Iulian Fota: Domnul Tişe, sunteţi în contradicţie totală cu vremurile şi cu situaţia partidului. Nu vă supăraţi, eu înţeleg că aţi pierdut. Dar daţi dovadă de bărbăţie. E o chestiune de caracter. Treceţi peste, că în viaţă n-ai numai victorii, ci şi înfrângeri. E parte din, cum să zic, experienţa noastră a tuturor. Luptaţi împotriva partidului acum. PNL-ul nu are nevoie de aşa ceva.

Ascultaţi-mă, eu sunt independent. Nu sunt membru PNL, cum nu sunt membru la nimeni. Deci nu sunt membru în niciun partid. Dar, discutând analitic, dacă vreţi, din perspectiva inclusiv a ştiinţei politice, ceea ce faceţi dumneavoastră acum e un nonsens. PNL-ul are nevoie în momentul ăsta ca toată lumea să se adune în jurul preşedintelui Bolojan, având în vedere mandatul foarte dificil pe care îl are, pentru că victoria lui Bolojan o să fie victoria PNL-ului. Dacă dumneavoastră începeţi acum să agitaţi apele, să coagulaţi pe alţii, că punctul dumneavoastră de vedere este valid... Eu îl înţeleg şi îl accept. Dar, pe de altă parte, partidul a vorbit.

Şi, atât timp cât alegerile au fost corect organizate şi democraţia în partid a dat acest rezultat, este corect să îl recunoaşteţi şi să încercaţi să faceţi ceea ce ţine de dumneavoastră. Pe de o parte, ca partidul să aibă succes, şi, pe de altă parte, nu vă împiedică nimeni să continuaţi să vă promovaţi punctul de vedere. Dar nu făcând agitaţii şi slăbind partidul din interior. Pentru că, dacă Bolojan eşuează, PNL-ul se duce de râpă complet şi total.

Deci, dacă dumneavoastră nu înţelegeţi chestiunea asta, înseamnă că nu aveţi, cum să spun, minimum de experienţă ca să pricepeţi momentul complicat în care e partidul. Nu e despre dumneavoastră aici. Este despre PNL şi despre Bolojan, ca să încerce să salveze partidul ăsta. E atât de complicat? Mai ales că sunteţi ardelean.

Trebuie, în momentul ăsta, să-l sprijiniţi pe Bolojan.

Alin Tişe: Dar nu putem să reformăm un partid din moment ce, în acel organ de conducere pe care l-am făcut, sunt aproximativ 99% aceiaşi oameni, iar cu aceiaşi noi vrem să reformăm. Eu mă uit dincolo de acest vot despre care vorbiţi dumneavoastră. Cu cine credeţi dumneavoastră că vor reforma acest partid? Cu aceiaşi oameni care au făcut partidul de 20 de ani?

Domnul Bolojan a spus acum două săptămâni că trebuie să ne cerem iertare românilor pentru modul în care am guvernat şi pentru modul în care a fost condus acest partid, despre modul în care am făcut oamenii să sufere în ţară tocmai prin a promova oamenii neperformanţi.

Jurnalistă: Problema e că Ilie Bolojan este, în momentul acesta, băgat în corzi şi de lideri ai Partidului Social Democrat, partenerii de la guvernare, pentru că liderii PSD spun că Bolojan nu s-a consultat cu ei atunci când a venit cu acest pachet – al doilea pachet al austerităţii – cel care ar trebui să lovească în privilegiaţii de prin consilii de administraţie şi aşa mai departe. Iar schema pe care o descrieţi dumneavoastră în PNL pare tot aşa, o schemă de privilegii. Adică oamenii aceştia vor să rămână la conducere ca să ce? Să-şi păstreze funcţiile, reţelele, acoliţii? Explicaţi-ne dumneavoastră!

Alin Tişe: Da, există o categorie de persoane care nu sunt preocupate de câte procente are în sondaj un partid. Dacă are 5%, iar privilegiaţii lor sunt la butoane, este foarte bine, doamnă! Ori eu nu vreau să mai fac politică în această formă. Eu am fost învăţat să fac performanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor