Cutremur din China asociat cu noţiunea de pedeapsă divină

În timpul cutremurului, un tânăr speriat din Shenyang a fugit de la etajul 21 al clădirii sale rezidenţiale până la parter într-un singur minut, cu o pătură înfăşurat în jurul lui.
În timpul cutremurului, un tânăr speriat din Shenyang a fugit de la etajul 21 al clădirii sale rezidenţiale până la parter într-un singur minut, cu o pătură înfăşurat în jurul lui. (Weibo.com)

Un cutremur care a lovit aproape de locul unde se află un cunoscut lagăr de concentrare din China a fost văzut de blogeri ca fiind un posibil semn divin - dată fiind concepţia antică chineză conform căreia nelegiuirile făcute de conducători sunt pedepsite de cer.

Cutremurul de o magnitudine de 5,1 grade a lovit regiunea de frontieră a oraşelor Liaoyang şi Shenyang, în provincia Liaoning din nord-estul Chinei, la 23 ianuarie, ora 12:18, potrivit China Earthquake Networks Center.

Epicentrul a avut o adâncime focală de şapte kilometri şi a fost localizat în apropiere de districtul Sujiatun din Shenyang, capitala provinciei, şi de oraşul Dengta din Liaoyang. Cutremurul a durat aproximativ 30 de secunde şi a fost simţit nu numai în zonele din Liaoning, dar şi în oraşele provinciei vecine Jilin, anume Siping, Liaoyuan şi Changchun.

Nu au fost raportate victime sau pagube majore, chiar dacă pereţii externi ai unor case vechi au fost fisuraţi sau crăpaţi şi cel puţin opt coşuri s-au prăbuşit, potrivit Beijing Times.

Potrivit rapoartelor, un tânăr din Shenyang fiind speriat, a fugit cu o pătură înfăşurată în jurul umerilor de la etajul 21 al clădirii unde locuia până la parter într-un singur minut.

Rezidenţii din Shenyang au precizat că multe din aceste clădiri au continuat să trepideze după cutremur, provocându-le teama că va exista o viitoare replică. Multe companii şi-au evacuat angajaţii, fiind preocupaţi de siguranţa acestora.

Comunicaţiile au fost perturbate în Dengta, iar casele din zonele cele mai grav afectate erau vizibil crăpate. Acesta este al doilea cutremur din acel oraş, în ultimul an.

Unii comentatori online au asociat acest cutremur, precum şi alte cutremure şi dezastre naturale din China, cu noţiunea chineză de "voinţă divină". Un bloger din Hunan a remarcat: "Au fost atât de multe cutremure zilele astea ...Jiangsu, Liaoning, Shandong şi...".

În istoria chineză, sfârşitul unei dinastii corupte a fost adesea marcat de condiţii climatice neobişnuite sau dezastre naturale. Xinhua, purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist, a editat în 2008 un articol lung pentru a ataca şi a respinge această idee.

Intelectualul chinez Zhu Xueqin a scris în ziarul liberal Cotidianul Metropolis de Sud că un cutremur dezastruos din Sichuan din mai 2008, în care au murit zeci de mii de oameni, trebuie să fi fost o "pedeapsa divină".

Acesta a scris: "Nu este aceasta pedeapsă divină? Dar acest lucru nu înseamnă că cei care au murit au comis păcate. Dacă nu a fost pedeapsă divină, de ce a avut loc cutremurul în ziua de naştere a lui Buddha?".

În încercarea de a respinge conceptul, Xinhua a descris punctul de vedere al chinezilor antici: "De fiecare dată când a fost un dezastru natural în societate, oamenii au luat-o că o chestiune de soartă care a fost cauzată de lacune în politica guvernului. S-a ajuns chiar ca de fiecare dată când avea loc un cutremur sau un dezastru natural împăratul să scrie o "declaraţie de vină".

Unii chinezi continuă să facă aceleaşi asocieri între un sistem politic corupt şi dezastrele naturale. Un bloger din Jiangsu a scris: "Toată lumea spune: Caută pe Google Sujiatun şi veţi şti de ce au fost loviţi de acest cutremur! Ce dai, aia primeşti".

Se făcea referire aproape sigur la rapoartele despre lagărul de concentrare unde erau închişi practicanţii Falun Gong şi erau folosiţi pe post de bancă de organe vii.

Reportaje apărute în 2006 evidenţiază că mii de practicanţi Falun Gong au fost ţinuţi într-un spital şi un lagăr de muncă din Sujiatun - conform acuzaţiilor li se recoltau organele în timp ce încă erau în viaţă, iar trupurile lor erau apoi incinerate după ce organele fuseseră extrase şi vândute.

Departamentul de Stat al SUA a trimis o echipă la faţa locului, dar nu au putut confirma această afirmaţie specifică. Cu toate acestea, într-o analiză ulterioară desfăşurată de cercetători independenţi, s-a descoperit că zeci de mii de practicanţi Falun Gong au fost omorâţi pentru organele lor, o activitate care probabil încă mai continuă în China.

Mai târziu, experţii au concluzionat că intervalul de timp - de aproximativ trei săptămâni - de la data când au apărut rapoartele despre lagărul morţii Sujiatun până la momentul când a ajuns personalul Departamentului de Stat, a fost suficient pentru ca oficialii chinezi să cureţe perfect locul.