Cutremur devastator cu magnitudinea de 7,4 în Noua Zeelandă
alte articole
Institutul American de Geologie (USGS) a anunţat că un seism cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter a avut loc la circa 95 km de oraşul Christchurch şi s-a produs la o adâncime de 16 kilometri.
Astfel, potrivit Serviciului naţional de apărare civilă din Noua Zeelandă, se aşteaptă ca seismul să fie urmat de un tsunami. Autoritaţile au cerut locuitorilor de pe coasta de est a Insulei de Sud să caute adăposturi aflate la înălţimi mai mari.
Noua Zeelandă, situată pe Cercul de Foc al Pacificului, la limita plăcii tectonice australiene cu cea a Pacificului, înregistrează până la 15.000 de cutremure pe an. Placa tectonică din estul Australiei este una dintre cele mai active zone seismice ale lumii din cauza ratelor ridicate de convergenţă dintre cele două plăci continentale. În regiunea Noii Zeelande placa de graniţă dintre Australia şi Pacific se întinde de la sud de Insula Macquarie către sudul lanţului insulelor Kermadec pe o lungime de 3000 km.
Din anul 1900, au fost înregistrate 15 cutremure care au avut magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, în apropierea Noii Zeelande. Nouă dintre acestea, şi patru cele mai mari, au avut loc de-a lungul sau în apropierea Macquarie Ridge, inclusiv cel din 1989 care a avut o magnitudine de 8,2 grade pe scara Richter, şi cel din 2004 cu o magnitudine de 8,1 grade pe scara Richter ce a avut loc la 200 km vest de limita plăcii. Cel mai mare cutremur înregistrat în Noua Zeelandă a fost cutremurul din 1931, ce a avut o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter şi s-a produs în Golful Hawke, făcând 256 de victime. Ultimul cutremur, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, a avut loc acum 170 de ani de-a lungul Alpine Fault.
În 2011, Noua Zeelandă a fost zguduită de un cutremur de 6,3 grade pe scara Richter, în oraşul Christchurch. Potrivit rapoartelor de la acel moment, 185 de oameni au murit sub dărâmături.