Curtea de Conturi: Prejudiciu de 900 de milioane de euro produs de autorităţile centrale şi locale

Autorităţile centrale şi locale din întreaga ţara au provocat un prejudiciu de peste 900 de milioane de euro în intervalul 2008-2012, s-a constatat în urma unui control al Curţii de Conturi.
Bani (ChinaFotoPress / Getty Images)
Cristina Boiangiu
31.01.2013

Autorităţile centrale şi locale din întreaga ţara au provocat un prejudiciu de peste 900 de milioane de euro în intervalul 2008-2012, s-a constatat în urma unui control al Curţii de Conturi. Anunţul a fost făcut joi de preşedintele instituţiei, Nicolae Văcăroiu, la comisiile parlamentare de buget-finanţe.

Numai în 2011 au fost trimise la parchet 61 de "dosare destul de grele" în care sunt cercetaţi cei vinovaţi.

"Legat de prejudicii, sunt două paliere: unul legat de constatări directe, unde noi recuperăm o parte din prejudicii în timpul controlului. Pentru celelalte, Curtea de Conturi dă decizii conform legii. Nerespectarea deciziei Curţii de Conturi înseamnă închisoare de la şase luni la trei ani. Avem multă bătaie de cap, peste 2.000-3.000 de procese în fiecare moment", a declarat Văcăroiu.

La constatarea unor fapte mai grave, au fost încheiate dosare penale care sunt în curs de soluţionare.

"Al doilea palier sunt constatări în care sunt elemente de natură penală. În 2011 s-au trimis la parchet 61 de dosare destul de grele. Prejudiciul în acest dosar, vă dau o cifră globală pe toată perioada 2008-2012, de când sunt la Curte, aceste dosare la Parchet au prejudiciul total de peste 900 de milioane de euro. Sunt în diferite stadii de soluţionare", a precizat Nicolae Văcăroiu.

Probleme cu personalul

Preşedintele Curţii de Conturi a atras atenţia, la dezbaterile de la comisiile din Parlament, că instituţia pe care o conduce are probleme cu personalul pentru că nu reuşeşte să găsească oameni competenţi.

"Bugetul e destul de echilibrat pentru noi, dar avem o problemă legată de cheltuielile de personal ţinând seama că la ora actuală Curtea de Conturi are 120 de posturi libere pe care trebuie să le ocupe în acest an, este un schimb de generaţii în Curtea de Conturi. Din păcate, suntem în schimbare de generaţie, ţinem câte 4-5 concursuri pe an, dar din 10 candidaţi este bine dacă reuşeşte unul să intre în Curtea de Conturi", a declarat Văcăroiu.

Bugetul pe 2013 al Curţii de Conturi a fost aprobat joi, la comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, la valoarea de 195, 705 milioane de lei, în creştere cu 17,94% faţă s-a cheltuit în 2012 şi cu peste 10 milioane de lei mai mult faţă de bugetul pe 2012. În fiecare an, Curtea de Conturi reuşeşte să aducă la bugetul de stat sute de milioane de euro, în urma controalelor pe care le face şi a măsurilor pe care le ia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor