Curtea de Conturi descoperă nereguli la Patriarhie

Verificările efectuate de Curtea de Conturi au relevat nereguli în ceea ce priveşte plăţile făcute de Patriarhie din banul public.
IPS Patriarhul Daniel
IPS Patriarhul Daniel (Epoch Times România)

Curtea de Conturi a descoperit nereguli în modul în care Patriarhia a cheltuit banii alocaţi pentru manifestările din cadrul "Anului Brâncoveanu." De asemenea, în urma verificărilor s-a constatat că banii daţi de Secretariatul de Stat pentru Cult pentru salariile personalului din conducerea cultelor şi a unităţilor de cult au fost folosiţi fără respectarea legislaţiei.

Secretariatul de Stat pentru Culte (SCC) a acordat Patriarhiei Române un sprijin financiar de 300.000 de lei pentru a comemora 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor, 2014 fiind declarat de Guvern ”Anul Brâncoveanu”. În urma controlului efectuat de Curtea de Conturi a reieşit că "documentele aferente justificării cheltuielilor generate de aceste evenimente au evidenţiat nereguli, date insuficiente şi/sau irelevante, precum şi neconcordanţe între acestea, informaţii care nu sunt în măsură să certifice exactitatea şi realitatea sumelor facturate de furnizorii de bunuri şi servicii şi achitate de Patriarhia Română", se arată în Raportul Curţii de Conturi, citat de Mediafax.

Din raport mai reiese că banii daţi de SSC pentru salariile personalului din conducerea cultelor şi a unităţilor de cult, altul decât cel asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică, au fost folosiţi fără respectarea legislaţiei. Curtea de Conturi a descoperit neconcordanţe între listele de plată şi ştatul de funcţii şi personal, în sensul că unele persoane au fost remunerate pentru funcţiile de tehnoredactor, respectiv redactor, în condiţiile în care în ştatul de funcţii şi personal aceleaşi persoane erau încadrate în funcţia de preot diacon la Patriarhia Română, Administraţia Patriarhală.

Valoarea estimată a acestor abateri a fost de 3.001.000 lei, din care suma de 2.770 mii lei aferentă exerciţiului bugetar 2014, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

Valoarea totală a plăţilor nelegale făcute de Secretariatul de Stat pentru Culte a fost de 2.891.000 lei, mai arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne