Curtea de Apel olandeză ordonă Olandei să oprească exporturile de piese F-35 către Israel

Avioane de luptă F-35 cu tehnologie Stealth. (Captură Foto)
D.B.
12.02.2024

O curte de apel a ordonat luni guvernului olandez să oprească exportul de piese pentru avioane de luptă F-35 către Israel, invocând un risc clar de încălcare a dreptului internaţional, informează AP.

Un grup de trei organizaţii pentru drepturile omului a intentat un proces civil împotriva Olandei în decembrie, susţinând că autorităţile trebuie să reevalueze licenţa de export în lumina acţiunilor militare israeliene din Fâşia Gaza.

"Este de netăgăduit că există un risc clar ca piesele F-35 exportate să fie folosite în încălcări grave ale dreptului umanitar internaţional", a declarat judecătorul Bas Boele la citirea hotărârii, stârnind aplauze din partea mai multor persoane din sală.

Exporturile trebuie să înceteze în termen de şapte zile.

Decizia a fost luată în timp ce premierul olandez Mark Rutte s-a deplasat în Israel pentru a se întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu şi a discuta despre conflict. De asemenea, Rutte era aşteptat să se întâlnească separat cu prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh.

"Suntem extrem de recunoscători că există dreptate şi că instanţa a fost dispusă să se pronunţe în privinţa justiţiei", a declarat reporterilor după audiere avocatul principal Liesbeth Zegveld.

Oxfam Novib, Pax Nederland şi The Rights Forum au depus plângerea în decembrie. Aceştia au susţinut că transferul continuu de piese de avion face ca Olanda să fie complice la posibile crime de război comise de Israel în războiul său cu Hamas.

În ianuarie, o instanţă inferioară a dat dreptate guvernului, permiţând olandezilor să continue să trimită Israelului piese de avion deţinute de SUA şi stocate într-un depozit din oraşul Woensdrecht. Olanda găzduieşte unul dintre cele trei depozite regionale europene pentru F-35.

Alte ţări iau, de asemenea, în considerare restricţionarea vânzărilor de arme către Israel. Grupurile pentru drepturile omului din Regatul Unit au intentat un proces similar împotriva guvernului lor, încercând să blocheze exporturile de arme către Israel.

În Statele Unite, democraţii din Senat promovează un proiect de lege care l-ar obliga pe preşedintele Joe Biden să obţină aprobarea Congresului înainte de a da undă verde vânzărilor de arme către Israel.

La sfârşitul lunii trecute, instanţa supremă a ONU a ordonat Israelului să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a preveni moartea, distrugerea şi orice acte de genocid în Gaza. Deşi această decizie a fost luată după ce a fost audiat apelul în cazul olandezilor, avocaţii grupurilor spun că judecătorii au luat probabil în considerare ordinul obligatoriu din punct de vedere juridic al Curţii Internaţionale de Justiţie.

Decizia a lăsat o anumită marjă de manevră pentru ca autorităţile olandeze să exporte părţi ale aeronavei care sunt folosite în alte operaţiuni decât în Gaza.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat că studiază decizia. Guvernul are la dispoziţie opt săptămâni pentru a face apel, deşi interdicţia privind exporturile va rămâne valabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor