Curtea Constituţională a validat suspendarea preşedintelui Băsescu

După dezbateri care au durat luni până la ora 21.30, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis validarea suspendării preşedintelui Băsescu. Astfel, conform deciziei, Crin Antonescu va deveni preşedinte interimar imediat după publicarea hotărârii în "Monitorul Oficial". Totodată, contestaţiile depuse de foştii preşedinţi ai celor două Camere - Roberta Anastase şi Vasile Blaga - au fost respinse de Curte. CCR va discuta marţi despre referendum.
Traian Băsescu la Palatul Parlamentului aşteptând rezultatul votului de suspendare a sa din funcţia de preşedinte al României (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
09.07.2012

După dezbateri care au durat luni până la ora 21.30, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis validarea suspendării preşedintelui Băsescu. Astfel, conform deciziei, Crin Antonescu va deveni preşedinte interimar imediat după publicarea hotărârii în "Monitorul Oficial". Totodată, contestaţiile depuse de foştii preşedinţi ai celor două Camere - Roberta Anastase şi Vasile Blaga - au fost respinse de Curte. Totodată, CCR va discuta marţi despre referendum.

"Curtea constată că procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată, constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României, constată că, în conformitate cu dispoziţiile art.98 alin.(1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu", au decis magistraţii CCR.

Numirea preşedintelui interimar

Timp de aproape opt ore, magistraţii de la Curtea Constituţională au discutat luni, de la ora 14.00, inclusiv despre împrejurările în care va fi numit un preşedinte interimar al României, după ce Parlamentul a decis vinerea trecută suspendarea lui Traian Băsescu.

Obligaţia de a constata că se justifică numirea unui preşedinte interimar îi revine Curţii Constituţionale, conform art. 146 lit. g din Constituţie. După ce se realizează procedura legală de constatare, magistraţii înştiinţează Parlamentul şi Guvernul.

Cererea pentru constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al României trebuie să fie însoţită de dovezile necesare, iar constatarea acestor împrejurări se face de Curtea Constituţională, cu votul majorităţii judecătorilor.

Revocările preşedinţilor Camerelor şi a Avocatului Poporului, discutate la şedinţa CCR

De asemenea, revocările celor doi preşedinţi de la Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi Legea de modificare a Curţii Constituţionale (CCR) au fost discutate luni, la şedinţa CCR. Ordinea de zi a fost modificată pentru a fi adăugate şi aceste două subiecte.

Prima sesizare care a fost discutată este cea referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea alin. (1) al art. 27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Plângerea a fost semnată de 67 de deputaţi PDL.

Pe ordinea de zi s-a aflat şi cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlament şi preşedinte, precum şi sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, formulată de 71 de deputaţi PDL.

De asemenea ordinea de zi a inclus şi sesizare referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, formulată de 26 de senatori PDL, şi cea referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii Parlamentului privind revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului.

Traian Băsescu şi-a expus apărarea la CCR

Traian Băsescu s-a prezentat la CCR în jurul orei 14.00 şi şi-a expus punctul de vedere cu privire la interimatul funcţiei. După mai bine de 30 de minute, el a părăsit Curtea, îndreptându-se spre Palatul Cotroceni.

"Cred că este bine ca, la Curtea Constituţională, să existe şi viziunea preşedintelui asupra a ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, legat de decapitarea primilor doi oameni în stat, plus Avocatul Poporului", a precizat Traian Băsescu la sosirea lui la Curtea Constituţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor