Cum trebuie să fie viitorul preşedinte? "Vedeţi cât de mult am proiectat noi în ultima vreme, ba în Simona Halep, ba în David Popovici"

Ciprian Mihali
Andrei Pricopie
05.09.2024

Profesorul universitar Ciprian Mihail, fost ambasador, a vorbit, într-o intervenţie la Prima News, despre profilul şi setul de valori pe care ar trebui să le aibă viitorul preşedinte al României.

"Cu siguranţă că există un set de valori minimale în jurul cărora trebuie să se poată reuni oamenii. De altfel, o spun ca o paranteză pentru început, noi votăm de multe ori la prezidenţiale cu inima. E un vot foarte încărcat emoţional, mult mai încărcat decât toate celelalte voturi, spre deosebire de alegerile europarlamentare sau chiar cele parlamentare. Şi proiectăm în figura preşedintelui foarte multe dintre calităţile pe care ni le dorim noi, da! E o proiecţie, şi această proiecţie este, cum am spune, fantasmatică. Ne imaginăm cum este. Nu cum ar trebui să fie, ci cum este. Şi vedeţi foarte bine că şi la noi s-au încins deja spiritele în jurul unuia sau altuia dintre candidaţi sau candidate. Şi asta face ca discuţiile să fie foarte tensionate, să fie foarte încinse. Nu-i aşa?", a declarat Ciprian Mihail.

Potrivit profesorului, partizanatele sunt mult mai puternice decât în alte cazuri. Iar asta este cumva interesant din punct de vedere mediatic şi spectaculos, dar este păgubos dintr-un alt punct de vedere.

"Şi anume că ne face să ignorăm exact acele principii şi valori pe care trebuie să le adune într-un loc preşedintele sau preşedinta. Când spun preşedinte, evident mă gândesc indiferent dacă e vorba de un bărbat sau de o femeie. Ei bine, cred eu că principala funcţie a unui preşedinte într-un stat este aceea de a fi reprezentantul tuturor cetăţenilor. Desigur, fiecare candidat sau majoritatea candidaţilor sunt împinşi în această competiţie de un partid, de o structură teritorială puternică. De aceea, vedeţi bine şi la noi, ca şi în alte părţi, candidaţii independenţi sau cei care candidează pe cont propriu au mari dificultăţi în a se mobiliza teritorial", a continuat Ciprian Mihail.

Fostul ambasador a subliniat că aceşti independenţi trebuie să acopere toată ţara, iar în competiţia propriu-zisă electorală, ei trebuie să poată acoperi un maximum de secţii de votare.

"Deci e nevoie de această susţinere iniţială, dar care, într-un mod, aş spune aproape ideal, trebuie să fie cumva uitată după ce preşedintele este ales. El trebuie să devină preşedintele tuturor românilor. Oricât de banal sună asta, ştim bine că la noi prezenţa la vot nu este atât de ridicată. Niciun preşedinte al României nu este ales, cel puţin în ultimele cicluri electorale, cu un număr de voturi care să reprezinte măcar jumătate dintre electorii români. Asta înseamnă că cel puţin jumătate dintre electorii români nu l-au ales pe preşedintele în funcţie. Prima provocare majoră a preşedintelui este să răspundă acestei jumătăţi care nu l-a ales, ca să-i convingă, în timpul mandatului său sau al celor două mandate, că el îi reprezintă pe toţi, că au împărtăşit anumite valori liberale, conservatoare, progresiste, ultraconservatoare etc.", a precizat Ciprian Mihali.

În opinia profesorului, viitorul preşedinte trebuie să fie preşedintele şi al celor bogaţi şi al celor săraci, şi al celor care locuiesc la oraş şi al celor care locuiesc la sat, al bărbaţilor, al femeilor, al tinerilor, al bătrânilor.

"Este o sarcină foarte ingrată. Sună un pic nobil şi pretenţios cum o spunem noi aici, dar este o sarcină ingrată pentru că, tocmai pentru că este funcţia principală a preşedintelui, aceasta este şi sarcina lui cea mai dificilă. Şi am văzut în ultimele mandate, cel puţin la ultimii doi preşedinţi, că această funcţie nu a fost asigurată. Cel puţin în cazul Preşedintelui Iohannis, aceasta a fost chiar lăsată în suferinţă. Şi am putut constata de multe ori că preşedintele a fost mai mult preşedintele unui partid decât al unei ţări. Asta în primul rând. În al doilea rând, preşedintele trebuie să fie, după părerea mea, un mediator. El este un mediator în sensul în care el este oarecum aşezat la mijloc. El mijloceşte dialogul care trebuie să fie un dialog între instituţii. El este o parte din puterea executivă, dar nu toată puterea executivă. Însă el trebuie să poată fi un mijlocitor, un om care moderează pasiunile sociale, pasiunile legislative sau jocurile de putere", a punctat Ciprian Mihali.

În viziunea fostului diplomat, el trebuie să fie, dacă vreţi, un soi de actor secundar, dar care intervine de fiecare dată în jocul politic, în jocul puterilor sau al forţelor din societate, pentru a le aduce la o stare de echilibru.

"Altfel, dacă el devine partizan, nu face decât să acutizeze tensiunile din societate. Asta nu înseamnă că el trebuie să fie echidistant în sensul de a fi bine şi cu unii, şi cu alţii. De multe ori am avut nevoie, ca societate, în ultimii ani, de un preşedinte care să fie mai prezent şi care să vină în spaţiul public să ia apărarea celor suferinzi, apărarea celor mulţi şi lipsiţi de ajutor, apărarea unor grupuri sociale care au fost discriminate sau descurajate în acţiunea lor publică. Şi nu s-a întâmplat asta. Mediator înseamnă să ţină un echilibru între instituţii, în primul rând. Vedeţi cum lucrează instituţiile noastre, Guvernul, Parlamentul, Justiţia şi aşa mai departe, corpul profesorilor, corpul medicilor, al celorlalte profesii. Iar pentru asta, preşedintele trebuie să fie tot timpul în mijlocul jocului", a adăugat Ciprian Mihali.

Profesorul a subliniat că viitorul preşedinte ar trebui să fie un fel de arbitru parte din joc. Parte din joc, în sensul în care să tempereze acest joc şi să-i poată face pe oameni să lucreze împreună.

"În sfârşit, dacă-mi daţi voie, v-aş mai oferi o a treia calitate sau funcţie majoră a preşedintelui: aceea de a fi reprezentantul României. Pentru că şi aici noi proiectăm foarte mult. Vedeţi cât de mult am proiectat noi în ultima vreme, ba în Simona Halep, ba în David Popovici, ba în alte figuri cu care ne mândrim. Avem nevoie de un preşedinte cu care să ne mândrim, de care să nu ne fie ruşine, care să fie în acelaşi timp un exemplu de integritate morală. În primul rând, un om drept. Un om despre care ştim că n-a făcut matrapazlâcuri, care nu a participat la compromisuri şi la jocuri de interese sau jocuri financiare, care să aibă o calificare profesională solidă. Acea calificare solidă despre care Andrei Pleşu vorbea cândva şi spunea aşa: 'Domnule, ce ai făcut tu înainte să fii politician? Şi mâine, dacă nu mai eşti politician, cu ce te ocupi? Ce ştii să faci? Poţi să fii un frizer bun, poţi să fii un şofer bun, poţi să fii un profesor bun, un medic bun'. Ce ştii tu să faci în afara acestui plus pe care ţi-l dă politicul?", a conchis Ciprian Mihali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor