Cum se sabotează şi ne sabotează statul? Rafila anunţă că spitalul "Dăruieşte Viaţă" nu poate fi autorizat. Oana Gheorghiu, reacţie dură

Oana Gheorghiu(Asociatia Daruieste Viata), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
03.04.2024

Oana Gheorghiu, una dintre cele două fondatoare ale "Dăruieşte Viaţă" - ONG-ul care a ridicat cu bani din donaţii primul spital din România pentru copii cu afecţiuni oncologice, a avut o reacţie dură după ce ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat într-un interviu TV că spitalul recent finalizat de ONG nu poate funcţiona.

Concret, Rafila a declarat la Euronews că spitalul nu poate fi autorizat. În replică, Oana Gheorghiu acuză un exces de zel pe care MS îl face în relaţia cu "Dăruieşte Viaţă", uitând "cel mai important lucru, soarta copiilor bolnavi de cancer".

Redăm postarea Oanei Gheorghiu

Dl Ministru Rafila a declarat ieri seară, în emisiunea Vocile care contează, de la Euronews România, că spitalul construit de "Dăruieşte Viaţă" şi cei peste 350.000 de români nu poate funcţiona, în esenţă, din 2 motive: 1. că are un stătut incert şi 2. că nu se cunoaşte valoarea clădirii.

Tot dl ministru a precizat că această clădire aparţine spitalului Marie Curie, autorizaţia de construire a fost eliberată pe numele spitalului, recepţia clădirii, procedură complexă, la care participă mai multe autorităţi ale statului, a fost de asemenea emisă în numele spitalului Marie Curie. Proprietatea acestei clădiri nu a avut niciodată un statut incert, a aparţinut întotdeauna Spitalului Marie Curie.

În ceea ce priveşte valoarea clădirii, aceasta a fost declarată conform legislaţiei, înaintea recepţiei, nu poţi îndeplini procesul de recepţie a unei clădiri fără să declari la Primărie valoarea construcţiei.

Mai mult decât atât, pe 17 ianuarie 2024, am transmis Ministerul Sănătăţii - România, prin email o detaliere a valorii investiţiilor, aşa cum ne-a fost solicitată, pentru clădiri, căci sunt mai multe, nu doar una (spital, centrala termică, staţie de epurare) şi separat pentru echipamente. Ni s-a cerut, de asemenea o listă a furnizorilor cu care am lucrat, lucru destul de bizar, dar din dorinţa de transparenţă şi colaborare, am furnizat aceste informaţii.

Pe 18 ianuarie, am avut o întâlnire cu dl ministru, la care, printre altele, am şi detaliat aceste informaţii şi am precizat că orice document, copie, facturi etc. vor fi necesare, le vom pune la dispoziţie.

A făcut dl Rafila vorbire şi despre intabulare, precizând că fără aceasta clădirea nu poate fi dată în funcţiune. Nu există nicio prevedere legală care să împiedice funcţionarea unei clădiri până la intabulare. Şi am un exemplu elocvent: Casa Poporului, cea care adăposteşte cele mai importante instituţii alte statului român, Parlament, Curte Constituţională, Curte de Conturi etc, şi care a fost intabulată abia în 2016, la 26 de ani de la Revoluţie, iar acest lucru nu pare să fi încurcat funcţionarea vreunei instituţii.

Ministerul Sănătăţii are toate informaţiile necesare pentru a aproba structura de organizare a spitalului Marie Curie (autorizaţia de funcţionare o eliberează Direcţia de Sănătate Publică după aprobarea acestei structuri), ce putem observa însă, este un exces de zel pe care MS îl face în relaţia cu "Dăruieşte Viaţă", uitând, se pare, cel mai important lucru, soarta copiilor bolnavi de cancer, care încă sunt trataţi într-o secţie cu 31 de paturi şi un singur grup sanitar, în timp ce la doar 5 metri un spital echipat la cele mai înalte standarde stă nefolosit.

Principalele atribuţii a Ministerului Sănătăţii sunt asigurarea sănătăţii cetăţenilor şi creşterea calităţii serviciilor medicale. De verificarea facturilor se ocupă, de regulă, alte instituţii: Curtea de Conturi, ANAF etc.

Dar se pare că pentru minister e mai important jocul hârtiilor, decât viaţa unor copii bolnavi, că efortul celor 350.000 de oameni şi al personalului medical, care a muncit alături de noi pentru instalarea şi darea în funcţiune a acestor echipamente, nu valorează mare lucru.

Am încercat să avem un parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, de un an de zile purtăm discuţii pe tema spitalului, ministrul Rafila a vizitat clădirea anul trecut şi ştia exact în ce stadiu suntem şi ce facem. Ne aşteptam la ajutor, implicare şi susţinere, primim blamare şi beţe în roate.

Mai presus de orgoliu şi ambiţii ar trebui totuşi să stea viaţa unor pacienţi şi munca şi efortul a sute de mii de oameni şi a întregului personal medical al spitalului, scrie, pe Facebook, Oana Gheorghiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor