Cum se dau mesajele RO-ALERT. Raed Arafat: Poate că cineva va regreta că nu le-a luat în serios

Raed Arafat (Facebook/DrRaedArafat)
D.B.
10.09.2024

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a avertizat, luni seară, la Digi24, că discuţiile care duc „în derizoriu” mesajele RO-ALERT "încurajează populaţia să nu le asculte", dar că la un moment dat s-ar putea ajunge în situaţia în care cineva va regreta că nu le-a ascultat sau nu le-a luat în serios.

Arafat a explicat că deciziile privind emiterea de mesaje RO-ALERT se iau în comun cu Ministerul Apărării iar asta este o procedură normală de lucru.

„În momentul în care ei sesizează că se îndreaptă ceva şi e posibil să aibă impact în România, oricât de puţin, normal că ei ne anunţă.

Prima fază este pre-alertarea, […] dar când o dronă intră în ţară şi este peste teritoriul tău, mesajul se dă obligatoriu. Dovadă că drona a căzut, undeva, sunt resturi de dronă. Şi dacă acest lucru se întâmpla deasupra unui oraş, mă întreba lumea „dar de ce nu aţi dat mesaj? De ce nu am ştiut?”, a spus el.

Şeful DSU a explicat că mesajele RO-ALERT sunt în fapt o procedură care înlocuieşte sirenele când se apropie un obiect gen dronă, rachetă etc. de o localitate sau de o zonă.

„Credeţi-mă, nici armata nu exagerează, nimeni nu îşi bate joc de oameni. Dar oamenii văd asta ca pe un deranj şi continuă de ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. […] Aceste mesaje sunt normale. Noi avem datoria şi obligaţia să le dăm din momentul în care armata ne spune ‘atenţie, a intrat obiectul şi este un risc, trebuie să daţi mesajul’”, a explicat el, adăugând: "Dacă nu dădeam mesaj RO-ALERT trebuia să dăm o altfel de alarmă. Populaţia trebuie informată, este în folosul oamenilor".

În ceea ce priveşte frecvenţa cu care sunt date mesajele RO-ALERT, precum şi criticile din partea populaşiei care acuză că ar fi prea multe sau la ore nepotrivite, Raed Arafat spune:

„E aceeaşi discuţie care e în Ucraina în acest moment. Pentru că vin multe, sunt oameni care nu reacţionează la sirene, nu reacţionează la sistemul asemănător sistemului RO-ALERT, că şi ei au un sistem similar care dă mesaje, dar asta deja devine responsabilitatea individului.

Responsabilitatea noastră că instituţie este să te avertizăm, să te alertăm că este o problemă şi trebuie să ştii de ea.

Este exact ca şi problema mult mai simplă a urşilor din zonele de staţiuni, când dăm mesajul şi multă lume se supără că de ce am dat mesajul, că «eu dorm la 10 seara». Da, dar la 10 seara mai sunt oameni pe stradă. Oamenii ăştia trebuie să ştie că e un urs care se plimbă cu doi pui pe stradă şi trebuie să se îndepărteze de el. Când alertezi, poate şi deranjezi”.

„Inclusiv dezbaterile care pun în derizoriu aceste mesaje şi râd de noi şi de mesajele respective încurajează populaţia să nu le asculte. Până la un moment în care poate că cineva va regreta că n-a ascultat un mesaj sau n-a luat un mesaj în serios, să zicem”, menţionează şeful DSU.

Arafat spune că au avut loc discuţii la DSU împreună cu Google, Apple şi STS pentru ca anumite mesaje de avertizare să fie transmise pe sistemele de operare respective, Android şi iOS, cu o sonorizare de tip „bip”, ca un mesaj obişnuit al dispozitivelor.

„Noi am luat nişte măsuri acum pe anumite situaţii, să dăm cu alte tonalităţi mesajele. Dacă mesajele, când ai un mesaj de protecţie civilă în sensul că e posibil să cadă ceva din cer pe oraş, localitate, pe un bloc...mesajul va fi cu tonalitatea obişnuită, de alertă maximă, extremă.

Potrivit lui Arafat, în urma unei discuţii cu Google, Apple şi cu STS-ul, s-a căzut de acord că pentru mesajele de copil dispărut, mesaje care se dau peste o anumită oră pentru anumite riscuri, nu pentru cele foarte mari, se va da mesaj cu un „bip”, ca un mesaj obişnuit.

"Singura diferenţă este că chiar dacă ai telefonul pe silenţios, bip-ul va suna. Situaţiile care sunt considerate alerte extreme vor continua să vină cu sunetul care este acum stabilit.

Avem o promisiune că cel puţin până la sfârşitul anului, măcar pe Android să intrăm. Lucrează colegii de la STS. Am avut discuţia la DSU acum aproximativ două săptămâni. A fost o discuţie foarte bună. Mi-au zis ce posibilităţi au şi inclusiv vor fi anumite alerte care pot să fie date silenţios, dar asta doar în anumite situaţii, când dai mesajul să se vadă, dar să nu audă nimeni că eşti în zonă sau să nu avertizezi pe altul unde eşti: persoană răpită, cineva care este un 'active shooter' într-un act terorist într-o zonă şi tu avertizezi populaţia să se ascundă, dar nu dai mesajul cu sunet. Şi asta va fi o posibilitate activată a sistemului”, a mai explicat oficialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor