Cum să te fereşti de fulger când te prinde furtuna pe munte? Un salvamontist vine cu explicaţii

(Captură Foto)
Loredana Diacu
22.08.2024

În condiţiile în care în ultima vreme s-au înmulţit cazurile de persoane lovite de fulger pe munte, seful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, vine cu o serie de sfaturi care ar putea face diferenţa între viaţă şi moarte.

Redăm postarea salvamontistului, care vine la doar câteva zile după ce un turist a scăpat, din fericire, cu viaţă, după ce fulgerul a lovit la câţiva metri de el.

Redăm postarea lui Sănduloiu:

"Trebuie să gândim că tot solul e încărcat electrostatic, permanent. Dacă am putea să vizualizăm, să presupunem că arată că un fel de ceaţă până la 0,5-1 m, în funcţie de condiţii meteo etc. Ei bine, când trece prin această ceaţă un om sau un animal, acesta având propria sarcină electrică, în urma sa apare prntru câteva secunde, exact ca la ceaţă, o "gaură" în acel strat, care se "acoperă" iar cu energia electrostatică (potenţial) în secundele următoare. "Gaura" aceea se numeşte gol de potenţial.

Cu cât viteza e mai mare, cu atât golul de potenţial e pe o lungime mai mare, reacoperindu-se treptat din urmă. În momentul când trăzneşte, fulgerul caută să "echilibreze" golul apărut, venind însă cu toată forţa pe care o are la dispoziţie, milioane de volţi şi amperi.

Acest lucru face ca, spre exemplu la deplasarea în şir indian, întotdeauna ultimii să fie cei mai expuşi. Nu înseamnă că e sigur să mergi primul, pentru că la deplasare oricum apare golul de potenţial, dar în spate pericolul e mult mai mare, fiind "gaura" mai mare. Cea mai bună soluţie când avem descărcări electrice deasupra noastră, e să stăm în spaţiu deschis cât mai mici "pe vine" (atenţie, nu în fund!) până se îndepărtează frontul.

NU o luaţi la fugă când fulgeră deasupra voastră, aceasta fiind o reţetă bună să atrageţi fulgerul în golul de potenţial creat, care este mai mare şi se acoperă mai greu în cazul acesta!
NU vă adăpostiţi sub copaci sau la baza stâncilor, acestea fiind oricum "ţinte" ale fulgerelor şi putând fi electrocutaţi de curentul scurs la descărcare!", transmite şeful Salvamont Argeş.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor