Cum încearcă Rusia să se integreze în regiunea Asia-Pacific

Rusia a preluat preşedinţia forumului pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), urmând ca în 2012 summitul acestei organizaţii să se desfăşoare în premieră pe teritoriul Federaţiei Ruse: la Vladivostok.
Rusia a preluat preşedinţia forumului pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC). (Eugene Tanner/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
30.11.2011

Rusia a preluat preşedinţia forumului pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), urmând ca în 2012 summitul acestei organizaţii să se desfăşoare în premieră pe teritoriul Federaţiei Ruse: la Vladivostok. Moscova intenţionează să profite de preşedinţia sa în APEC pentru a-şi consolida poziţiile în această regiune cu o dezvoltare intensă şi în care se mută centrul politicii şi economiei mondiale, dar şi pentru a susţine dezvoltarea Siberiei şi Extremului Orient rus.

Potrivit cotidianului rus Kommersant, în pofida faptului că Rusia face parte din toate organizaţiile regionale importante, ea rămâne deocamdată pe marginea integrării economice din regiunea Asia-Pacific. În mare parte, acest lucru are legătură cu temerile sale privind consolidarea Chinei şi refuzul de a se transforma într-un apendice energetic al Asiei.

Preşedinţia în APEC, organizaţie care reuneşte 21 de state, a fost preluată de Rusia la finalul summitului din Hawaii. După cum a declarat la acea dată preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, preşedinţia în APEC trebuie să devină simbolul integrării Rusiei în cea mai dinamică regiune a lumii, unde se află concentrate 40 la sută din populaţia lumii şi peste 50 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) mondial.

Pentru prima dată obiectivul consolidării prezenţei ruse în Asia a fost trasat de Medvedev în iulie 2010, când preşedintele Rusiei a ordonat elaborarea unei strategii corespunzătoare. O asemenea strategie există deja şi conţine propuneri din partea ministerelor şi companiilor de stat, informaţiile fiind centralizate de Ministerul de Externe al Rusiei. 'Programul oglindeşte obiective economice cu accent pe modernizarea Rusiei şi dezvoltarea Siberiei şi Extremului Orient. În afară de aceasta, există obiective politice, dintre care principalele sunt ralierea la toate structurile regionale şi promovarea în cadrul lor a iniţiativelor ruseşti', a dezvăluit pentru Kommersant o sursă de informaţie din guvernul rus.

Cel mai bine Moscovei îi reuşeşte partea diplomatică a programului. Din acest an, Rusia a devenit în sfârşit membru al tuturor structurilor de integrare din regiune. 'Pânza politică a fost ţesută, astfel că acum Rusia poate participa la toate formatele şi îşi poate promova iniţiativele în cadrul firecăruia', subliniază interlocutorul ziarului rus.

În ceea ce priveşte promovarea iniţiativelor politice, aceasta se derulează deocamdată mai anevoios. De exemplu, în timpul vizitei sale în China în septembrie 2010, Dmitri Medvedev a anunţat iniţiativa ruso-chineză privind întărirea securităţii în regiunea Asia-Pacific. Beijingului i-a plăcut iniţial această iniţiativă, pe care a şi semnat-o, însă în timpul anului care s-a scurs de atunci aceasta avut aceeaşi soartă ca şi ideea mai veche a preşedintelui rus privind semnarea unui acord de securitate europeană. Chiar dacă nimeni nu a contestat-o, iniţiativa fiind inclusă inclusiv în documentele de la finalul negocierilor pe care Medvedev le-a avut cu anumiţi lideri asiatici, timp de un an despre ea a amintit în permanenţă doar preşedintele Rusiei, în timp ce 'coautorul' ei, preşedintele Hu Jintao, a menţionat-o doar o dată: în timpul vizitei sale în Rusia, în luna iunie.

Deocamdată nu este foarte clar ce resurse politice ar putea să folosească Rusia pentru consolidarea rolului său în Asia, în afară de statutul său de putere nucleară şi de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Spre deosebire de China, Moscova nu deţine importante resurse financiare pentru a putea oferi diverse credite şi granturi, iar spre deosebire de SUA ea nu are o vastă reţea de baze militare. 'În calitate de fundament al Uniunii Eurasiatice, Rusia ar putea să joace rolul de verigă de legătură cu regiunea Asia-Pacific, să ajute alte ţări să balanseze între jucătorii mai puternici şi, desigur, să-şi sporească prezenţa economică în această regiune', subliniază o sursă a Kommersant din MAE rus.

Între timp, în ceea ce priveşte prezenţa economică în regiunea Asia-Pacific, Rusia se confruntă deocamdată cu mari probleme, subliniază Kommersant. Autorităţile ruse recunosc că numărul de domenii în care Rusia ar putea fi pentru ţările din regiune o sursă de know-how şi de înalte tehnologii se restrânge an de an. La ora actuală, Rusia interesează în principal pentru producţia complexului său industrial-militar şi pentru iscusinţa de a construi centrale nucleare. Alte domenii care să asigure o creştere a exporturilor ruse non-energetice nu prea există.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor