Cum explică Poliţia că s-a dus de trei ori acasă la românul care a râs de "miliţianul Predoiu" pe Facebook?
![](https://image.epochtimes-romania.com/2019/11/138518_top.jpg)
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, a confirmat pentru Epoch Times că poliţiştii au descins, într-adevăr, de trei ori în cursul zilei de marţi la un cetăţean român care a pus pe Facebook o postare-pamflet în care era pomenit Cătălin Predoiu. Postarea era o reacţie imaginară a lui Călin Geogescu şi a lui Predoiu faţă de percheziţiile efectuate la şeful de campanie a lui CG.
Contactat de Epoch Times, Drăgan a susţinut că Poliţia a fost sesizată de cineva din lista lui Radu Dragomir, care a semnalat că acesta a folosit cuvinte jignitoare în postarea lui. El a mai susţinut că vizitele Poliţiei n-au nimic de-a face cu faptul că în postare era vizat Predoiu şi că de fapt oamenii legii n-au vrut decât să îl convingă pe Dragomir să îşi editeze postarea, ceea ce acesta a şi făcut, se pare, după a treia vizită, lucru pentru care poliţiştii îi mulţumesc.
Redăm declaraţiile purtătorului de cuvânt:
"Am înţeles că a fost o postare iniţială pe Facebook-ul persoanei la care făceaţi referire, în care erau folosite anumite expresii şi cuvinte jignitoare. Vă pot trimite print screen-urile cu prima postare şi după aceea cu postarea editată, ca să le citiţi dumneavoastră, să nu fiu nevoit să le reproduc.
![Postarea initiala a lui Radu Dragomir](https://image.epochtimes-romania.com/2025/02/2025_02_12_700_1739370940_rsz_crp.jpg)
![Postarea editată](https://image.epochtimes-romania.com/2025/02/2025_02_12_524_1739371002_rsz_crp.jpg)
Ideea este că poliţiştii au primit o semnalare cu privire la această postare. Vă daţi seama, nu stau poliţiştii, că altă treabă nu avem, pe româneşte, decât să stăm să ne uităm pe Facebook-ul a milioane de români care au cont. A fost primită o astfel de semnalare cu privire la expresiile jignitoare. Facebook-ul este declarat spaţiu public din anul 2014 printr-o decizie a ÎCCJ.
Iar atunci când sunt folosite expresii jignitoare care se încadrează pe Legea 61 din 1991 - ca o paralelă şi dacă înjură un om pe stradă, tot spaţiu public este şi sunt aplicate măsuri de sancţionare pe Legea 61 din 1991. La fel este şi cu Facebook, fiind declarat spaţiu public de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Drept umare, poliţiştii de la Secţie a 4, din Capitală, au relaţionat cu domnul, i-au adus la cunoştinţă prevederile legale, i-au spus că este declarat spaţiu public Facebook-ul, că expresiile jignitoare sunt sub imperiul Legii 61 din 1991.
În urma acestor relaţionări cu bărbatul, postarea a fost editată, au fost scoase acele expresii jignitoare. Acum, într-o altă ordine de idei, am înţeles şi noi că este vorba despre un aşa-zis dialog inventat între o persoană şi o altă persoană, dar cu toate acestea, expresii jignitoare erau pe pagina domniei sale. Şi noi, de fiecare dată, când suntem sesizaţi cu privire la încălcarea cadrului normativ, inclusiv pe reţele de socializare, acţionăm, la fel cum, spre exemplu, am procedat în perioada campaniei electorale, atunci când s-a finalizat campania electorală, şi cu 24 de ore înainte de ora votării nu erau permise acele propagande electorale.
Atunci când ele continuau, eram sesizaţi cu diferite situaţii şi am avut undeva la câteva sute în perioada aceea. Poliţiştii făceau verificări şi la acele câteva sute de sesizări au aplicat undeva la 70% avertismente, adică nu măsuri de sancţionare cu amendă, cu bani. La fel s-a întâmplat şi în situaţia aceea despre care vorbim acum", a declarat Drăgan.
Întrebat de ce a fost nevoie ca poliţiştii să meargă de trei ori la Dragomir, Drăgan a răspuns:
"Păi au relaţionat, înţeleg, de câteva ori cu dumnealui întrucât nu scosese acele expresii jignitoare. Adică noi înţelegem libertatea de exprimare şi o susţinem şi garantăm acest principiu tuturor oamenilor, dar sunt anumite prevederi legale care trebuie respectate de către toată lumea. Şi atunci, fiind această semnalare şi semnalarea a fost din partea cuiva din lista lui de prieteni. Nu stăm noi să căutăm postările nu ştiu cui.
Nu este vorba de calitatea persoanei, la fel cum s-a menţionat în spaţiul public că e vorba de domnul ministru şi de aceea s-au făcut verificări. Nu. Noi la toate semnalările pe care le primim de la cetăţeni, fie pe mail, fie pe telefon, fie prin link-uri pe WhatsApp sau cum ni le trimit, noi suntem obligaţi de lege să le verificăm. Asta nu înseamnă că şi dăm amendă.
La fel cum s-a întâmplat şi ieri, nu s-a dat nicio sancţiune contravenţională. I-au adus la cunoştinţă prevederi legale care trebuie respectate. După care domnul a înţeles şi a editat singur postarea. Şi îi mulţumim pe calea asta că a înţeles prevederea legală şi că a editat postarea", a declarat purtătorul de cuvânt.
"Repet şi întăresc ideea, nu este vorba de calitatea vreunei persoane. Şi vă mai dau un exemplu.
Tot pe Facebook, ieri, a postat o doamnă jurnalistă că este ameninţată cu moartea. Poliţiştii de la Capitală, din oficiu, au întocmit dosar penal, au contactat-o pe doamna jurnalistă, care a venit să depună plângere prealabilă. Pentru că ameninţarea este infracţiune în Codul Penal şi se pune în mişcare acţiunea penală pentru această infracţiune la plângerea prealabilă a părţii vătămate.
Tot la fel, tot recent, zilele trecute, la Teatrul Evreiesc, pe pagina de socializare, erau adresate tot felul de injurii şi de ameninţări. Poliţiştii de la Capitală s-au sesizat din oficiu, că acolo era vorba şi de o altă infracţiune de instigare publică. Au întocmit dosar penal şi fac cercetări.
Adică e ceva curent în activitatea poliţiştilor, nu a fost ceva extraordinar ieri. Şi atunci când primim o semnalare facem verificări", a concluzionat Drăgan.
Reamintim că Radu Dragomir, un român cunoscut pe Facebook pentru postările sale în cheie umoristică pe teme politice, a anunţat că s-a trezit cu poliţia la uşă după o postare tip pamflet în care apărea numele lui Predoiu.
Mai exact, în contextul percheziţiilor din dosarul vizând finanţarea campaniei lui Georgescu, Dragomir a postat o reacţie imaginară a lui CG la percheziţii. Rezultatul a fost că s-a trezit cu poliţia la uşă, poliţiştii probabil interpretând greşit postarea lui şi crezând că l-a insultat/ameninţat pe ministrul lor, Cătălin Predoiu.
"Şi cum îmi trăiam eu viaţa mea banală, m-am trezit în seara asta cu 3 (TREI) vizite la domiciliu din partea poliţiştilor. Vecinii deja se baricadaseră în apartamente, c-au zis că-i groasă rău.
Pentru mine a fost o premieră. Nu m-a vizitat miliţia pe vremea lui Ceauşescu, nu m-a vizitat poliţia pe vremea lui Iliescu sau Dragnea, dar au venit acum, în prag de pensie. DE TREI ORI.
Eu v-am zis că nu mai e nimic normal în ţara asta şi că 2025 va fi un an crunt, iată că mi-a venit confirmarea la uşă în seara asta.
Aveţi grijă de voi", scrie, pe Facebook, Dragomir.
Radu Dragomir i s-a adresat, tot pe Facebook, şi lui Cătălin Predoiu, dându-i tag acestuia:
"Mult stimate domnule ministru Cătălin Predoiu.
Doresc să vă explic faptul că nu eu v-am numit 'miliţian' în pamfletul de mai jos, ci domnul candidat Călin Georgescu în această dimineaţă, după cum sunt sigur că aţi aflat deja. Aşa îl alint eu pe CG, 'Dili' sau 'Dilimache', de vreo două luni.
Am simţit nevoia să lămuresc acest aspect în speranţa că nu voi mai primi vizite la domiciliu seara din partea organelor de ordine ale MAI, care 'monitorizează internetul în acest context politic actual deosebit de delicat' şi care au crezut că v-am înjurat, Doamne fereşte!
Vă mulţumesc cu deosebit respect", i-a scris românul ministrului.