Cum explică instanţa că Puiu Popoviciu NU a pus mâna prin fraudă pe un teren de la stat? / Magnatul ia banii din chiria terenului, iar Universitatea de Agronomie nu obţine nimic

Şefa Curţii de Apel Bucureşti (CAB), judecătoarea Liana Arsenie, explică în 172 de pagini de motivare că omul de afaceri Gabriel-Aurel ”Puiu” Popoviciu nu a pus mâna prin fraudă pe terenul de 224 de hectare din Băneasa al Universităţii de Agronomie (aşa cum a decis justiţia prin verdict definitiv în urmă cu 7 ani), ci a încheiat o afacere legală în urma căreia o firmă controlată de magnatul de la Londra ia banii din chiria terenului pe care se află Mall Băneasa şi Ikea, în vreme ce universitatea de stat se plânge că nu obţine nimic, scrie G4Media.
Ulterior, susţine procurorul, Popoviciu ar fi decapitalizat compania rezultată din asocierea cu universitatea de Agronomie şi ar fi scos banii investiţi din firmă. Mai mult, prin diverse contracte de superficie/închiriere sau de prestări servicii ar fi transferat dreptul de proprietate al terenurilor către un SRL, Băneasa Developments, în cadrul căruia Universitatea de Agronomie nu este acţionar. SRL-ul a închiriat terenurile către companiile din complexul comercial Băneasa şi încasează banii din chirie.
Potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul oficial, Băneasa Developments SRL are ca obiect principal de activitate închirierea de imobile şi a raportat anii trecuţi profituri nete în jur de 30 de milioane de euro.
În tot acest timp, potrivit unui răspuns oficial din aprilie 2024 al Universităţii de Agronomie către jurnalistul Virgil Burlă de la Europa Liberă, universitatea de stat se plânge că nu a primit nimic.
Judecătoarea Liana Arsenie motivează decizia de achitare, pe de-o parte pentru că, între timp, terenul a fost scos din domeniul public al statului. Anul trecut, judecătoarea CAB Ionela Tudor a anulat două hotărâri de guvern prin care terenul fusese introdus în domeniul public al statului. Decizia judecătoarei Tudor a fost confirmată de Înalta Curte.
Liana Arsenie este judecătoarea care a suspendat şi analiza suspiciunilor de plagiat în cazul tezei de doctorat a fostului premier Nicolae Ciucă motivând că există ”nevoia de stabilitate a ţării”.
Judecătoarea Arsenie îl acuză pe procurorul de caz Nicolae Marin (acum pensionat) de ”abordare inchizitorială”.
Articolul integral poate fi citit aici.