Cum au tergiversat autorităţile comuniste transferul profesorului român închis în China. Iohannis vine cu informaţii

(fundatia-doinacornea.ro)

De ani de zile, profesorul clujean Marius Balo ispăşeşte o condamnare la închisoare în China, în condiţii greu de imaginat: „Am trecut prin torturi şi umilinţe de care mă doare să îmi amintesc", spunea clujeanul într-unul dintre puţinele mesaje pe care a reuşit să le transmită acasă.

Acasă ar fi trebuit să ajungă nu doar mesajul profesorului, ci chiar el, în carne şi oase, căci autorităţile române au reuşit să obţină acceptul Chinei comuniste pentru transferul clujeanului în ţară, urmând ca acesta să-şi ispăşească restul pedepsei într-o închisoare din România. Aducerea în ţară nu s-a mai întâmplat însă. Întrebat miercurea trecută la Cotroceni despre situaţia transferului lui Marius Balo, preşedintele Iohannis a promis că se va documenta şi ne va transmite opinia sa.

La o săptămână de la întrebarea ridicată de Epoch Times la Cotroceni, Administraţia Prezidenţială ne-a transmis că aducerea lui Marius Balo în ţară nu a fost posibilă deoarece comisia penitenciarului din China, unde este închis Balo, nu s-a mai întrunit pentru a stabili perioada de transfer în care românul poate fi preluat pentru a fi adus în România. Deci, practic, potrivit răspunsului Administraţiei Prezidenţiale, China şi-a dat acordul de formă dar apoi n-a mai făcut paşii necesari pentru ca Balo să poată fi efectiv preluat.

Administraţia prezidenţială a mai transmis că, în cazul în care demersurile la nivel diplomatic nu vor conduce la realizarea transferului, se va apela la o corespondenţă judiciară iniţiată de către Ministerul Justiţiei.

Redăm răspunsul integral al Cotroceniului:

Ca urmare a întrebării adresate Preşedintelui României, Klaus Iohannis, la conferinţa de presă din data de 25 noiembrie a.c, cu privire la cazul cetăţeanului român Marius Balo, deţinut în Republica Populară Chineză, vă comunicăm următoarele informaţii:

Marius Balo, în vârstă de 39 ani, domiciliat în Municipiul Cluj-Napoca, a fost condamnat, în anul 2014, de către Tribunalul Popular Intermediar din Shanghai, la o pedeapsă cu închisoarea de 8 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune. La data de 25 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a înaintat Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea în urma aprobării transferului domnului Balo din China într-un penitenciar din România, în vederea continuării executării pedepsei.

Prin Ministerul Afacerilor Externe s-a transmis solicitarea de preluare a cetăţeanului român în perioada 16-20 ianuarie a.c., partea chineză comunicând ulterior că nu este posibilă procedura de transfer în acest interval de timp, urmând ca aceasta să înceapă în prima decadă a lunii februarie 2020, în urma întrunirii unei comisii a penitenciarului.

Din cauza măsurilor drastice luate de către autorităţile chineze pentru limitarea extinderii îmbolnăvirilor cu SARS-cov-2 şi a suspendării activităţilor tuturor instituţiilor publice, nu a fost posibilă întrunirea comisiei penitenciarului, care urma să stabilească perioada de transfer acceptată.

Pe fondul acestei situaţii, autorităţile române au menţinut permanent legătura cu autorităţile chineze pentru finalizarea acestui demers.

Până în prezent autorităţile chineze nu au comunicat o decizie a comisiei de analiză a penitenciarului privind perioada în care ar putea fi realizat transferul.

În continuare, autorităţile române menţin legătura cu autorităţile chineze prin reprezentanţii misiunii diplomatice din China şi vor iniţia demersuri pentru realizarea unei întrevederi cu reprezentanţii diplomatici ai Ambasadei Republicii Populare Chineze în România.

Dacă demersurile la nivel diplomatic nu vor conduce la realizarea transferului, se va apela la o corespondenţă judiciară iniţiată de către Ministerul Justiţiei, ca parte a procedurii de cooperare judiciară internaţională.

Reamintim că profesorul Marius Balo a ajuns în China în 2010, în calitate de expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie New Oriental din Beijing, iar problemele sale au început în 2014, când a fost arestat pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală.

Mai exact, Balo a fost acuzat că, în schimbul a 80 de dolari, ar fi ajutat o reţea infracţională să înşele statul chinez cu aproximativ 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro). Într-o scrisoare trimisă de Balo în România, în urmă cu peste un an şi jumătate, publicată în ziarul Monitorul de Cluj, profesorul a susţinut că a petrecut următorii ani în închisoare, în condiţii de supra-aglomerare, fără apă caldă sau căldură, fără contact cu vorbitori de română sau engleză. De asemenea, în câteva rânduri a fost legat şi dus la interogatorii şi a fost forţat să muncească peste 12 ore pe zi pentru a-şi asigura dreptul la mâncare. Cazul a fost preluat de o echipă de avocaţi din Cluj şi, după lungi demersuri, Curtea de Apel Cluj a recunoscut, în octombrie 2019, pedeapsa primită de profesor în China şi a decis că sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru ca acesta să fie transferat într-o închisoare din România pentru a-şi executa pedeapsa.

După ce în ianuarie 2020, autorităţile chineze au transmis că îşi dau acceptul pentru transferul lui Balo, în spaţiul public a apărut informaţia că la nivel de MAI, care trebuia să trimită o escortă să îl aducă a apărut un blocaj pe motiv că cei doi poliţişti care ar fi ajuns acolo ar fi trebuit să stea în carantină 14 zile şi să facă şi test Covid care să fie negativ, pe cheltuiala lor, adică a MAI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne