Cum ar arăta planul de pace al lui Trump pentru Ucraina, potrivit fostului secretar de stat Mike Pompeo

Donald Trump (Tasos Katopodis/Getty Images)
Redacţia
08.11.2024

Fostul secretar de stat al SUA Mike Pompeo contrazice afirmaţiile unor analişti potrivit cărora dacă Donald Trump va fi reales, acesta va opri ajutorul pentru Ucraina, va ceda teritorii şi va negocia direct cu Vladimir Putin pentru a impune o „pace” ruşinoasă ţării.

Într-un articol semnat împreună cu David J. Urban şi publicat de Wall Street Journal, Pompeo afirmă că nu există dovezi care să ateste că o astfel de capitulare va face parte din politica preşedintelui Trump, ba dimpotrivă, multe dovezi sugerează contrariul.

El aminteşte de faptul că Donald Trump a ridicat embargoul de arme impus de administraţia Obama asupra Ucrainei în 2017, oferindu-i rachete Javelin care au ajutat la apărarea Kievului în primele zile ale invaziei ruse şi, recent, a oferit sprijin politic preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, când acesta a făcut demersuri pentru a aproba ajutor militar suplimentar. Sprijinirea Ucrainei şi revitalizarea industriei de apărare americane în Alabama, Pennsylvania şi Virginia reprezintă o politică solidă — şi o strategie politică de succes.

Coautorii materialului menţionat subliniază faptul că slăbiciunea administraţiei Biden a adus Ucraina în situaţia de azi: la doi ani de război total, cu oraşe distruse, sute de mii de morţi şi milioane de refugiaţi, fără mijloacele necesare pentru a câştiga. Casa Albă nu are o strategie pentru victorie, iar americanii sunt, pe bună dreptate, îngrijoraţi.

Iată cum ar putea arăta un plan de succes pentru Ucraina:

  • Eliberarea potenţialului energetic al Americii. Acest lucru va stimula economia SUA, va reduce preţurile şi va diminua bugetul de război al lui Putin.

  • Reconstruirea relaţiilor cu Arabia Saudită şi Israel şi cooperarea împotriva Iranului. Acest lucru va stabiliza Orientul Mijlociu, va ajuta la rezolvarea crizei din Gaza şi va crea o deschidere pentru ca saudiţii să se alăture SUA în excluderea Rusiei din pieţele energetice globale.

  • Impunerea unor sancţiuni reale asupra Rusiei. Sancţiunile administraţiei Biden sună bine pe hârtie, dar sunt goale. De exemplu, Trezoreria SUA scuteşte băncile ruseşti de sancţiuni dacă tranzacţiile lor sunt legate de producţia de energie — cea mai importantă sursă de venit pentru maşina de război a Kremlinului.

  • Consolidarea industriei de apărare americane. Trebuie arătat adversarilor, în special Rusiei şi Chinei, că nu pot concura cu capacităţile de apărare ale SUA. Economia Rusiei este mai mică decât cea a statului Texas. Nu putem permite Chinei să ajungă sau să depăşească SUA.

  • Revitalizarea NATO. Acest lucru presupune ca europenii să plătească partea lor echitabilă. Este timpul să ridicăm pragul cheltuielilor la 3% din PIB-ul fiecărei ţări membre.

  • Crearea unui program lend-lease de 500 miliarde USD pentru Ucraina. În loc să împovărăm contribuabilii americani, Ucraina să împrumute cât are nevoie pentru a cumpăra arme americane pentru a învinge Rusia. Aşa am ajutat Marea Britanie în al Doilea Război Mondial înainte de Pearl Harbor. Astfel, SUA poate trimite un semnal clar lui Putin că nu va câştiga niciodată.

  • Ridicarea tuturor restricţiilor asupra tipurilor de arme pe care Ucraina le poate obţine şi folosi. Acest lucru va restabili o poziţie de forţă, pe care Putin va înţelege că înseamnă sfârşitul războiului. Se va confrunta cu costuri crescânde şi fără şanse de câştig suplimentar.

Potrivit lui Urban şi Pompeo, aceste măsuri i-ar permite lui Trump să stabilească termenii unui acord: Războiul se opreşte imediat. Ucraina îşi consolidează forţele de apărare pentru a preveni orice viitor atac rusesc. Nimeni nu recunoaşte ocuparea şi anexarea de către Rusia a vreunui teritoriu ucrainean — la fel cum nu am recunoscut niciodată integrarea statelor baltice în Uniunea Sovietică şi am reţinut recunoaşterea Germaniei de Est până în 1974. Crimeea este demilitarizată. Ucraina se reconstruieşte cu reparaţii din rezervele băncii centrale a Rusiei, îngheţate, şi nu cu bani ai contribuabililor americani.

Ucraina aderă la NATO cât mai curând posibil, astfel încât toţi aliaţii europeni să îşi asume sarcina protejării sale. NATO ar trebui să stabilească un fond de 100 miliarde USD pentru înarmarea Ucrainei, cu contribuţia SUA plafonată la 20%, similar bugetelor comune ale alianţei. Uniunea Europeană ar trebui să admită rapid Ucraina şi să o ajute să-şi modernizeze şi dezvolte economia.

Dacă Rusia respectă aceşti termeni, Occidentul va ridica treptat sancţiunile. Acestea vor fi complet eliminate odată ce Ucraina va fi atât în NATO, cât şi în UE.

Aceste măsuri, şi nu jumătăţile de măsură ale administraţiei Biden, vor pune capăt războiului, vor asigura o pace durabilă, vor face ca Europa să poarte sarcina menţinerii acesteia şi vor restabili libertatea şi securitatea pe Continent.

Pentru cei care au îndoieli: ultimul lucru pe care şi-l doreşte Trump într-un al doilea mandat este un eşec de politică externă care să distragă de la agenda sa internă şi care, prin comparaţie, să facă retragerea haotică a lui Biden din Afganistan să pară un succes.

David J. Urban este director general la BGR Group şi consilier la Torridon Law. Dl. Pompeo a fost secretar de stat în perioada 2018-2021.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor