Cum a reacţionat Biserica în cazul preotului acuzat că a delapidat 5.000.000 de lei de la bugetul public

(Facebook/BisericaOrtodoxaRomana)
Andrei Pricopie
09.08.2024

Episcopia Alexandriei şi Teleormanului a luat o decizie fermă în cazul preotului acuzat de procurori de delapidare după ce, timp de 5 ani, şi-a însuşit în scop personal aproximativ 5 milioane de lei din banii primiţi de la bugetul public pentru parohiile pe care le avea în grijă.

Episcopia Alexandriei şi Teleormanului a anunţat că a luat act de comunicatul de presă al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman prin care se aduce la cunoştinţă că, "sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, s-a dispus reţinerea (şi ulterior plasarea sub arest la domiciliu - n.r.) unui bărbat, de 62 de ani, din municipiul Alexandria, cercetat în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, ambele în formă continuată".

"Este vorba de un preot din cadrul eparhiei noastre, care, în calitate de administrator al unor locaşuri de cult, ar fi săvârşit faptele menţionate mai sus. Din punct de vedere administrativ-bisericesc, acest preot a fost oprit de la cele sfinte, suspendat din funcţie şi trimis în judecata Consistoriului Eparhial", a transmis Episcopia.

Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman precizează că "pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie".

"Regretăm profund că un slujitor al Bisericii este cercetat într-un dosar penal, asigurăm că vom acorda tot sprijinul autorităţilor competente pentru stabilirea adevărului şi reiterăm faptul că un astfel de caz nu reprezintă modelul slujirii preoţeşti", a mai precizat Episcopia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor