Cum a fugit de sub nasul autorităţilor liderul separatist catalan Carles Puigdemont
Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a anunţat, vineri, că s-a întors în Belgia după ce a evitat arestarea în timpul unei scurte reveniri în Spania şi că nu a avut niciodată intenţia de a se preda.
"Sunt în Waterloo după zile extrem de dificile", a scris el pe X, potrivit Reuters.
Puigdemont a trăit în exil autoimpus de când a condus o încercare eşuată de secesiune a Cataloniei în 2017.
Puigdemont s-a întors pentru scurt timp în Spania după şapte ani de exil autoimpus, sfidând un mandat de arestare pentru a vorbi, joi, la un miting al susţinătorilor săi, apoi a fugit în scene demne de un film poliţist, înfuriind politicienii din opoziţie şi sistemul judiciar.
Eduard Sallent, comisarul poliţiei regionale catalane Mossos d'Esquadra, a declarat că ofiţerii săi au aşteptat până după miting pentru a evita o confruntare publică.
Dar, după ce şi-a încheiat discursul, Puigdemont a mers în culise şi s-a strecurat în spatele unui cort, unde şi-a pus o şapcă de baseball şi a sărit într-o maşină parcată în apropiere, a declarat şeful poliţiei.
Poliţiştii au alergat spre vehicul, dar un grup de aproximativ 50 de persoane, toate purtând pălării de paie, "au făcut un zid" pentru a-i bloca, a spus şeful poliţiei. Poliţia se afla la doi metri distanţă când maşina a demarat în trombă.
"A fost o operaţiune care a eşuat în obiectivul său de a-l aresta pe Puigdemont, ceea ce poate fi definit ca o greşeală, dar nu am fost făcuţi să părem proşti. Mossos au făcut ceea ce li s-a cerut să facă", a spus Sallent.
Anterior, Sallent a pus la îndoială informaţiile potrivit cărora Puigdemont ar fi părăsit Spania şi a declarat că urmărirea liderului catalan continuă.
"Nu exclud ca acest om să fie încă în Barcelona. Nu am nicio dovadă obiectivă că domnul Puigdemont se află în Belgia, mai degrabă cred că este ceea ce vor ei să cred şi noi nu lucrăm cu presupuneri, cu atât mai puţin cu declaraţii ale părţilor interesate", a spus Sallent.
Context
Judecătorul Curţii Supreme care conduce ancheta împotriva lui Puigdemont a cerut Mossos şi guvernului naţional să explice eşecul spectaculos de a-l reţine pe Puigdemont.
Deşi parlamentul spaniol i-a graţiat pe cei implicaţi în tentativa eşuată de secesiune din 2017, Curtea Supremă a decis că acest lucru nu se aplică şi în cazul lui Puigdemont.
Acesta este acuzat de deturnare de fonduri împreună cu alte două persoane, deoarece costul referendumului pentru independenţă - considerat ilegal de instanţele spaniole - a fost imputat la trezoreria regională.
Puigdemont susţine că votul a fost legitim şi că, prin urmare, acuzaţiile nu sunt valabile.
Pe măsură ce recriminările privind eşecul de a-l captura au crescut, Spania s-a confruntat cu perspectiva unei noi instabilităţi politice.
Evadarea sa i-a înfuriat pe adversarii conservatori, deja supăraţi pe amnistia acordată de premierul socialist Pedro Sanchez separatiştilor catalani în schimbul sprijinului pentru guvernul său minoritar.
Secretarul general al partidului Junts, Jordi Turull, a declarat că partidul îşi reconsideră sprijinul pentru guvern deoarece Curtea Supremă a decis că legea amnistiei nu se aplică lui Puigdemont şi altor două persoane.
Acesta a declarat că sprijinul Junts ar avea "o cale de urmat foarte îngustă sau deloc", dacă Madridul nu va face presiuni puternice pentru aplicarea legii amnistiei pentru toţi.
Sanchez şi guvernul său au păstrat o tăcere remarcabilă şi au refuzat o solicitare de a răspunde la ameninţarea Junts şi la criticile opoziţiei.
Vineri, Partidul Popular (PP) din opoziţie a declarat că ministrul de interne şi cel al apărării ar trebui demişi din cauza evadării lui Puigdemont.