"Cum a fost privatizat Bucureştiul" - investigaţie RISE Project

Plecată la drum cu scopul de a îndrepta o parte a abuzurilor comise de autorităţi în perioada comunistă, retrocedarea proprietăţilor naţionalizate de stat a alimentat o piaţă imobiliară subterană, pe seama căreia nişte afacerişti obscuri au devenit mari latifundiari ai oraşelor.
RISE Project
RISE Project (Vitalie Brega, Andrei Spirache/Mediafax)

RISE Project a descoperit terenuri în suprafaţă totală de 16,5 hectare, retrocedate suspect, în Sectorul 6 al Capitalei, intrate pe mâna unui om de afaceri cvasinecunoscut, cu conexiuni puternice la nivelul administraţiei locale din această parte a oraşului. Îl cheamă Ilie Potecaru şi avea 33 de ani când a început să acapareze teritorii enorme din intravilanul Bucureştiului.

Terenurile identificate au fost retrocedate în timpul primului mandat al primarului PDL Cristian Poteraş (2004-2008). Potecaru le-a cumpărat, contra unor sume derizorii, sub forma drepturilor succesorale, de la oameni simpli, care nu reuşeau să le obţină, pe cont propriu, de la Primărie. La puţin timp după ce le cumpăra, terenurile – care valorau între sute de mii şi milioane de euro – îi erau "restituite".

Valoarea totală a terenurilor identificate de jurnalişti, retrocedate suspect în favoarea lui Potecaru, este de 24 de milioane de euro, dacă luăm ca reper preţul lor din ghidul orientativ al notarilor. Evaluarea aceasta este însă una conservatoare. În balanţa pieţei libere, la vremea aceea, preţul celor 16,5 de hectare putea depăşi 30 de milioane de euro. Omul de afaceri a plătit pentru ele 840.000 de euro.

Acestea nu sunt toate terenurile retrocedate în Sectorul 6, ajunse la Ilie Potecaru. Ci doar cele pentru care avem dovada clară că au fost preluate, sub forma drepturilor succesorale, înainte de a fi retrocedate.

Pentru a citi în continuare investigaţia intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne