Cu mâţa-n sac. Olguţa Vasilescu nu s-a luptat cu Comisia Europeană privind păstrarea vârstei de pensionare la 68 de ani

Olguta Vasilescu
Olguta Vasilescu (Epoch Times România)

Anul trecut, la începutul lunii decembrie, fostul ministru al Muncii, social-democrata Lia Olguţa Vasilescu afirma într-o postare pe Facebook că s-ar fi opus unei solicitări venite din partea Comisiei Europene care prevedea creşterea vârstei de pensionare la 68 de ani. Potrivit Factual.ro, lucrurile nu stau însă aşa cum le-a prezentat (fostul) ministru.

Mai exact, Factual.ro s-a adresat forului european pentru a afla dacă într-adevăr a adresat vreo cerere oficialilor români în acest sens. Răspunsul Comisiei Europene a fost unul negativ, reprezentanţii forului negând existenţa unei astfel de solicitări adresate fostei şefe a Ministerului Muncii.

„Şi mie mi s-a solicitat de la Comisia Europeană creşterea vârstei de pensionare la 68 de ani. Am spus că e imposibil, deoarece România are o speranţă de viaţă cu 8 ani sub media Uniunii Europene. Noi suntem la 74, Franţa la 82, de exemplu”, scria Lia Olguţa Vasilescu pe 10 decembrie, pe pagina sa de Facebook

Mesajul fusese postat la vremea respectivă în contextul în care premierul Ludovic Orban anunţa că doreşte un proiect de lege prin care să repare „toate inechităţile” din sistemul public de pensii, precizând ulterior că Guvernul intenţionează creşterea vârstei de pensionare doar pentru poliţişti.

Raspunsul Comisiei Europene
Raspunsul Comisiei Europene (Factual.ro)