CSM cere oprirea digitalizării solicitate de Ministerul Justiţiei: "Ar permite controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informaţiilor"

Consiliul Superior al Magistraturii - CSM (Epoch Times România)
Loredana Diacu
30.08.2024

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, joi, o circulară către conducerea Curţilor de Apel, Tribunalelor, Tribunalelor specializate şi Judecătoriilor prin care le cere să oprească înrolarea calculatoarelor şi serverelor din instanţele de judecată şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro deţinut de Ministerul Justiţiei.

CSM avertizează în solicitarea transmisă instanţelor că „digitalizarea” ar putea duce la accesarea computerelor judecătorilor. „O astfel de centralizare permite, din punct de vedere tehnic, controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informaţiilor care circulă pe echipamentele înrolate în domeniul JUST.RO, din afara autorităţii judecătoreşti, fără un mecanism eficient de supraveghere, relatează Aktual24.ro.

Practic, există riscul ca funcţionari dintr-o instituţie care nu face parte din autoritatea judecătorească, în cazul de faţa Ministerul Justiţiei, să aibă acces la informaţii din dosarele aflate pe rolul instanţelor, lucru care este considerat o vulnerabilitate de către judecătorii din CSM, care au dispus trimiterea unei circulare în instanţe şi suspendarea de îndată a procesului de centralizare.

Către: Conducerea Curţilor de Apel, Tribunalelor, Tribunalelor specializate şi Judecătoriilor

Stimată doamnă Preşedinte, Stimate domnule Preşedinte,

Vă facem cunoscut faptul că, în şedinţa Comisiei nr. 3 judecători – Digitalizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii din data de 23.08.2024, s-a hotărât suspendarea procesului de înrolare a calculatoarelor şi serverelor din instanţele de judecată, precum şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro. De asemenea, s-a decis revenirea la situaţia anterioară înrolării pentru cazurile în care acest demers a fost deja început sau finalizat.

În acest cadru, s-a constatat ca Ministerul Justiţiei a demarat un proces de înrolare a tuturor calculatoarelor din instanţele de judecată, inclusiv servere, şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro. Acest proces este deja operaţionalizat în cazul laptopurilor predate instanţelor de către Ministerul Justiţiei pentru accesul la distanţă prin VPN, precum şi în cazul serverelor ECRIS, în procesul privind virtualizarea şi centralizarea aplicaţiilor specifice sistemului judiciar.

Până la această decizie unilaterală de centralizare a întregii infrastructuri IT din instanţe la nivelul Ministerului Justiţiei, nu a mai existat o situaţie similară care să creeze posibilitatea unui acces neîngrădit la informaţii din dosare din partea unei instituţii din afara puterii judiciare.

Astfel, până la această iniţiativă, informaţiile din sistemele informatice ECRIS erau stocate descentralizat, existând baze de date distincte pentru fiecare instanţă. Echipamentele din cadrul instanţelor sunt, în unele situaţii, organizate centralizat, însă centralizarea se realizează la nivel de instanţă sau instanţă superioară, nu la nivelul Ministerului Justiţiei.

În acest context, referitor la înrolarea echipamentelor si utilizatorilor într-un sistem centralizat gestionat din exteriorul autorităţii judecătoreşti, au fost identificate vulnerabilităţi care creează posibilitatea ca din afara sistemului judiciar să fie accesate computerele utilizate de judecători.

O astfel de centralizare permite, din punct de vedere tehnic, controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informaţiilor care circulă pe echipamentele înrolate în domeniul JUST.RO, din afara autorităţii judecătoreşti, fără un mecanism eficient de supraveghere. Documentele în lucru sau informaţiile din dosare ar putea fi accesate, copiate, modificate fără ca persoana responsabilă de dosar să ştie şi fără ca operaţiunea de citire/modificare să poată fi identificată în mod direct la nivelul instanţei, ci doar cu concursul administratorului sistemului informatic, situat în afara autorităţii judecătoreşti.

Un astfel de sistem centralizat în afara autorităţii judecătoreşti creează cadrul care permite monitorizarea activităţilor, accesarea, copierea şi modificarea fişierelor de pe orice computer din reţea, fără a exista un sistem eficient de stopare a acestui lucru, dacă se întâmplă, sau de detectare a activităţilor neautorizate, dacă ele s-au întâmplat.

Trebuie subliniat că echipamentele vizate de procesul de înrolare sunt utilizate pentru redactarea motivelor, iar pronunţarea sentinţei poate coincide cu momentul motivării, în materie civilă, în timp ce, în materie penală, regula este că pronunţarea poate avea loc doar împreună cu motivarea. Aceasta înseamnă că orice acces neautorizat la aceste sisteme înainte de pronunţare poate duce la încălcarea secretului deliberării. Menţinerea secretului deliberării este esenţială pentru asigurarea integrităţii şi imparţialităţii procesului judiciar, iar compromiterea acestuia poate submina încrederea publicului în sistemul de justiţie.

În plus, într-un sistem centralizat, devine neclar cine poartă responsabilitatea legală în cazul unei breşe de securitate sau al unui acces neautorizat. Într-un sistem descentralizat, instanţele sunt direct responsabile pentru gestionarea propriilor date, ceea ce facilitează identificarea şi remedierea problemelor.

Prin urmare, este imperativ ca sistemele informatice utilizate de magistraţi să fie protejate astfel încât să nu existe posibilitatea tehnică a unui acces neautorizat din afara autorităţii judecătoreşti şi să rămână exclusiv sub controlul compartimentelor de informatică juridică înfiinţate la nivelul instanţelor, conform Hotărârii Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 3243/2022 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, sau să se realizeze într-un mod centralizat, însă la nivelul autorităţii judecătoreşti.

Asigurarea unui astfel de control este crucială pentru a garanta că deliberările judiciare rămân confidenţiale şi pentru a preveni orice influenţe externe care ar putea afecta desfăşurarea corectă şi echitabilă a actului de justiţie.

În consecinţă, modalitatea tehnică aflată în curs de implementare, care conduce la crearea unui sistem informatic centralizat în afara autorităţii judecătoreşti, conţine premisele afectării principiului separării puterilor în stat şi este de natură să afecteze percepţia asupra independenţei sistemului judiciar.

Până în prezent, instanţele judecătoreşti au avut la bază un sistem tehnic descentralizat, fără a exista probleme majore raportate la nivel de securitate sau funcţionare.

Schimbarea acestui sistem fără o justificare solidă este de natură să genereze riscuri semnificative din perspectiva funcţionarii justiţiei.

În aceste condiţii, Consiliul Superior al Magistraturii va realiza în perioada următoare o analiză cu privire la impactul implementării soluţiilor centralizate, cum ar fi Dosarul Electronic Naţional, virtualizarea serverelor, ECRIS 5, de către Ministerul Justiţiei, în contextul respectării principiului separării puterilor în stat şi cu garantarea independenţei justiţiei.

Până la clarificarea acestei situaţii, faţă de măsurile adoptate în şedinţa Comisiei nr. 3 judecători – Digitalizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii din data de 23.08.2024, se impune suspendarea de îndată a procesului de înrolare a calculatoarelor şi serverelor din instanţele de judecată, precum şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro, precum şi revenirea la situaţia anterioară înrolării, pentru situaţiile în care acest demers a fost deja început sau finalizat.

Menţionăm că prezenta măsură nu este de natură să afecteze aplicaţiile aflate în exploatare la nivelul instanţelor de judecată şi nici procesul de îmbunătăţire a infrastructurii IT, prin virtualizarea serverelor ECRIS.

Dată fiind situaţia prezentată, urmează să emiteţi decizii corespunzătoare pentru punerea în aplicare a măsurii de suspendare a procesului de înrolare a calculatoarelor şi serverelor din instanţele de judecată, precum şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro, precum şi revenirea la situaţia anterioara înrolării, pentru situaţiile în care acest demers a fost deja început sau finalizat. Aceste decizii trebuie comunicate, pentru centralizare, până la data de 16.09.2024, prin email la adresa statistica@csm1909.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor