Criza microcipurilor continuă: Dacia Mioveni adaugă pe listă o nouă zi fără producţie

Dacia Duster
Dacia Duster (wikipedia.org)

Uzina Dacia de la Mioveni şi-a suspendat activitatea, pentru ziua de luni, din cauza crizei provocate de lipsa de componente electronice ce afectează întreaga industrie auto din Europa. Din acest motiv, mai multe secţii ale uzinei de autoturisme nu mai pot funcţiona, iar angajaţii au fost trimişi acasă, relatează B1 TV.

“Lipsa componentelor electronice continuă să afecteze industria auto, inclusiv Dacia. Depunem toate eforturile pentru a limita impactul asupra producţiei şi lucrăm într-un ritm susţinut cu furnizorii noştri. Avem celule de criză la nivelul direcţiilor de Supply Chain şi Achiziţii şi implementăm toate măsurile adecvate. Cu toate acestea, activitatea uzinei Vehicule de la Mioveni este întreruptă luni, 26 iulie”, se arată într-un comunicat al Dacia.

Potrivit sursei citate, criza microcipurilor s-a produs după noile reglementări de poluare şi limitare a emisiilor de dioxid de carbon, la o medie de 95g CO2/km/grup auto.

Ultima dată când Uzina Dacia şi-a trimis angajaţii în şomaj tehnic, pe fondul crizei microcipurilor, a fost în aprilie. De asemenea, în lunile februarie şi martie, uzina a avut cinci zile fără producţie, din acelaşi motiv.

Măsuri similare a luat şi Ford Craiova, care s-a văzut nevoită să-şi suspende activitatea pe perioada 26 februarie – 10 martie din cauza lipsei de semiconductori.

Mai precizăm că, în primele şase luni din 2021, Dacia Mioveni şi Ford Craiova au produs 236.663 de maşini, o creştere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, marcată de restricţiile anti-COVID-19. Totodată, în prima jumătate a anului în curs, Dacia a produs 145.515 autoturisme, iar Ford, 91.148 de unităţi.