Critic al lui Putin, în “stare gravă” după cedarea unui organ intern

La aproximativ doi ani după ce a ajuns la spital în urma unei otrăviri – deliberate sau accidentale – un critic al Kremlinului are din nou simptome similare. Nu se ştie clar dacă criticul a fost otrăvit încă o dată sau starea lui denotă o urmare a otrăvirii anterioare.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Peter Muhly/WPA Pool/Getty Images)
Andrei Popescu
06.02.2017

Vladimir Kara-Murza, un critic al Kremlinului care a luat atitudine împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, este conectat la aparate într-un spital din Moscova după ce a fost plasat în comă indusă medical, au declarat membrii familiei sale mai multor organizaţii de ştiri la sfârşitul săptămânii trecute. Simptomele recente au fost similare cu cele din 2015, când boala neaşteptată şi severă a dus la suspiciuni că ar fi fost otrăvit.

“Este aceeaşi imagine clinică”, a declarat soţia sa, Evghenia Kara-Murza, făcând referire la cedarea rinichilor pe care a suferit-o în 2015. Testele medicale de la acea vreme au indicat că boala a fost cauzată de otrăvire, dar nu s-a putut determina dacă a fost una intenţionată sau accidentală.

“Motivul nu este clar, ca şi dată trecută”, a declarat ea, notând că simptomele sunt de asemenea aceleaşi. “El a fost activ şi sănătos [recent]”.

Totuşi, tatăl lui Kara-Murza a declarat ziarului rusesc Moskovski Komsomolets că doctorii nu suspectează o a doua otrăvire, conform The Guardian. “Doar că otrăvirea de acum doi ani nu a trecut fără să lase vreo urmă. Sănătatea fiului meu este precară”, a adăugat tatăl.

După otrăvirea fatală cu radiaţii a dezertorului Alexander Litvinenko, un fost spion KGB ce a murit într-un spital din Londra în 2006, şi după motivele necunoscute ale morţii altor personalităţi ale opoziţiei ruse, unii sunt îngrijoraţi că s-ar putea ca Vladimir Kara-Murza să fi fost otrăvit în mod deliberat. Oficialii americani au suspectat implicarea preşedintelui rus Putin în boala misterioasă a lui Kara-Murza, ţinând cont de istoria liderului de la Kremlin în ceea ce priveşte cenzurarea criticilor săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor