Cristina Pocora (PNL): Alocaţia este un drept al copilului, nu un ajutor social

Deputatul PNL, Cristina Ancuta Pocora. (www.cdep.ro)
Epoch Times România
25.02.2010

Preşedintele subcomisiei parlamentare pentru protecţia drepturilor copilului, deputatul PNL Cristina Pocora a afirmat miercuri, la finalul unei dezbateri cu ONG-urile pe tema alocaţiei de stat pentru copii, că aceasta reprezintă un drept universal pentru copii, nu un ajutor social care poate fi diferenţiat.

"Din această dezbatere a rezultat că alocaţia pentru copii e un drept universal al copilului. Alocaţia de stat pentru copii nu trebuie legată de ceea ce înseamnă familie şi de ajutoarele date familiei, este un drept al copilului. De asemenea, ONG-urile au susţinut că, tocmai în acest spirit, ea nu trebuie diferenţiată. Practic, toţi copiii ar trebui să primească această alocaţie, apoi dacă statul vine şi susţine familia cu alte tipuri de ajutoare sociale, este o altă poveste, dar ea nu se leagă deloc de alocaţia pentru copii", a explicat Pocora.

Ea a afirmat că se află în discuţia comisiei o variantă alternativă de reducere a cheltuielilor cu alocaţia de stat şi anume ca părinţii care consideră că nu au nevoie de alocaţie în creşterea copilului să renunţe la ea. În opinia Cristinei Pocora, chiar şi această variantă ridică semne de întrebare deoarece ar dăuna dreptului copilului având în vedere că decizia va fi luată de altcineva.

În scopul sprijinirii copiilor din familii sărace ar exista, potrivit concluziilor desprinse din dezbatere, o serie de alternative.

"Aveam în dezbaterea comisiei şi o serie de propuneri legislative care o parte vizau majorarea cuantumului alocaţiei, iar altele dintre ele vizau diferenţierea şi, tocmai pentru că am văzut că au apărut nişte opinii, am zis să vedem exact ce zice societatea şi în general ONG-urile, care lucrează pe zona copilului. (...) S-a pus accent aici şi pe dezvoltarea de către stat a unei reţele de servicii sociale care să ajute familia. Până la urmă asta lipseşte în România, un sistem de servicii sociale care să vină în susţinerea familiei. Când pleacă părinţii la serviciu, copilul să rămână în siguranţă la creşă, la grădiniţă, să aibă un program "after school", lucrurile astea lipsesc cu desăvârşire de la noi", a declarat Pocora.

În opinia deputatului PNL, ministrul Mihai Şeitan a făcut o "gafă" atunci când a vorbit despre eliminarea alocaţiilor la anumiţi copii, având în vedere că reprezentantul Ministerului Muncii, invitat la dezbatere, a declarat că nu există la minister niciun proiect de lege în acest sens.

"Tot ce ne-au spus categoric azi cei de la minister este că nu există un proiect de lege, nu există o viziune privind alocaţiile, ci fac doar o analiză. Cred că din acest moment nu trebuie să luăm în considerare absolut nimic din ce mai aruncă pe piaţă Ministerul Muncii privind alocaţiile de stat pentru copii. E clar că ei sunt într-un moment în care fac analize, cred că orice spun sunt speculaţii sau ipoteze pe care le testează, dar nu cred că ar trebui să testeze pe cetăţeni aceste lucruri. Ar trebui să se consulte cu reprezentanţii societăţii civile şi să nu le mai arunce pur şi simplu pe piaţă", a afirmat Pocora.

Ea a adăugat că şi colegii săi democrat-liberali de la Comisia de muncă au avut aceleaşi opinii privind faptul că alocaţia pentru copii nu ar trebui diferenţiată.

"Colegii parlamentari de la PD-L au venit practic în continuarea discuţiilor pe care le-am avut în comisie. Noi întotdeauna în comisie am fost în jurul acestui punct, alocaţia e un drept al copilului, trebuie să susţinem copilul şi ea nu ar trebui diferenţiată şi ar trebui dată la toţi copii. Cam acesta a fost punctul de vedere al tuturor colegilor din comisie de-a lungul timpului. Sigur că ministrul a făcut o gafă şi acum este bine să încerce colegii lui să-l scoată din această situaţie", a declarat Cristina Pocora.

Un punct de vedere similar a susţinut în cadrul dezbaterii şi Eugen Crai, reprezentant al UNICEF. Acesta a arătat că toate argumentele, atât cele de ordin juridic şi economic, cât şi cele care ţin de capacitatea administrativă merg pe ideea menţinerii alocaţiei de stat pentru copii în forma actuală.

"Este un drept al fiecărui copil, un drept universal care nu presupune niciun fel de diferenţiere. (...) Nu ar trebui să ataşăm în această dezbatere alte forme de asistenţă socială sau prestaţie socială pentru copil şi familie. Diferenţierea presupune alte costuri care se ataşează implementării acestei măsuri şi atunci ne întrebăm - dacă se economiseşte pe de-o parte şi se cheltuie pe de altă parte - care ar fi eficienţa economică", a explicat Eugen Crai.

El a argumentat ideea că diferenţierea alocaţiilor ar presupune costuri mari şi din cauza faptului că o astfel de procedură ar necesita un număr mare de funcţionari care să o ducă la îndeplinire.

"Din punctul de vedere al capacităţii administrative gândiţi-vă ce armată de funcţionari specializaţi ar trebui să existe pentru a putea gestiona toate dosarele şi a identifica toate formalităţile birocratice pe care familiile ar trebui să le îndeplinească pentru dovada venitului produs tocmai pentru a aplica această diferenţiere", şi-a susţinut Crai punctul de vedere.

Afirmaţiile lui Eugen Crai au venit în contextul în care reprezentantul Ministerului Muncii, Mihaela Grecu, a vorbit despre necesitatea centralizării prestaţiilor sociale făcute de ministere.

"Se lucrează la o asemenea centralizare a programelor şi prestaţiilor care se acordă pentru susţinerea familiilor cu copii de la naşterea copilului şi în perioada şcolară. (...) Trebuie să corelăm prestaţia socială cu prezenţa şi frecvenţa la şcoală a copilului, trebuie să reducem cât mai mult din riscurile pe care le-ar putea întâmpina copilul. Cât este copil trebuie să avem grijă să aibă o locuinţă acceptabilă, să i se asigure alimentaţie, rechizitele şi îmbrăcămintea pentru participarea şcolară. În momentul acesta nu aş putea să vă spun că e un act normativ, pentru că este un întreg proces de adunare a tuturor acestor informaţii foarte necesare", a afirmat Grecu.

Ea a explicat că ministerul are în vedere o reducere a cheltuielilor cu prestaţiile sociale.

"Există o intenţie de a se realiza un Cod social, dacă ar fi să traducem ceea ce scrie în programul de guvernare, o raţionalizare a acordării prestaţiilor sociale. Nu numai Ministerul Muncii acordă prestaţii de natură socială. (...) Sunt multe programe şi surse din care se realizează această imagine a prestaţiilor şi programelor de asistenţă socială. În acest moment noi încercăm tocmai să realizăm această imagine completă. Cine acordă, cât acordă, care este numărul de beneficiari ai acestor tipuri de programe, astfel încât să vedem sumele care intră într-o familie săracă sau cu venituri un pic mai mari pentru că sunt şi programe care se acordă indiferent de veniturile părinţilor, cum ar fi cornul şi laptele", a mai spus Mihaela Grecu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor