Cristina Anghel, învăţătoarea grevistă, ajunsă senator: Înaintea schimbării legii învăţământului, să fie consultată societatea civilă
alte articole
Cristina Anghel, învăţătoarea care, în 2010, a intrat în greva foamei timp de 70 de zile şi care în prezent este senator de Dolj, din partea Partidului Conservator (PC) a acordat un scurt interviu pentru Epoch Times, în care a vorbit despre obiectivele din noul mandat, prioritar fiind domeniul educaţiei, unde legea învăţământului trebuie modificată, dar nu fără consultarea prealabilă a societăţii civile.
R: Care sunt obiectivele şi priorităţile dumneavoastră în noul mandat de senator?
Cristina Anghel: Au reuşit să distrugă tot ce este în ţara asta, astfel încât totul este o prioritate, sănătate, învăţământ, pensii, ajutoare sociale, probleme cu dizabilităţi, probleme cu copiii care trebuie adoptaţi, căţeii străzii. Totul este o prioritate. Nu ştiu cum vom face să le rezolvăm repede şi bine pe toate.
Care ar fi propunerile dumneavoastră în domeniul educaţiei?
În educaţie trebuie să facem o altă lege, obligatoriu trebuie să facem o lege şi trebuie, înainte de a face legea respectivă, să stăm de vorbă cu cadrele didactice, să stăm de vorbă cu părinţii, chiar şi cu copiii, dacă este cazul şi dacă se poate, dar obligatoriu trebuie să luăm contact cu societatea civilă. Mai ales, pentru preuniversitari, trebuie să stăm de vorbă cu oamenii din preuniversitar. De obicei, cei din universitar iau hotărâri pentru cei din preuniversitar şi n-au lucrat nicio zi acolo. E dezastru.
Deci consideraţi că societatea civilă trebuie consultată înainte de a aduce modificări în legea învăţământului?
Obligatoriu. Atâta timp cât o lege trebuie respectată şi aplicată celor de acolo, trebuie să discuţi cu ei, pentru ca ei ştiu cel mai bine ce-i doare şi cum se poate rezolva.
Care este opinia dumneavoastră despre bacalaureatul profesional?
N-am nimic împotriva lui. Susţin introducerea bacalaureatului profesional.
În octombrie 2010, învăţătoarea Cristina Anghel din Caracal a intrat în greva foamei pentru a protesta astfel pentru nerespectarea prevederilor Legii 221/2008 de aprobare a OUG 15 din acelaşi an, privind acordarea unor diferenţe salariale de la 1 octombrie 2008 până în 2010.
Ea a făcut greva foamei mai întâi acasă, după care a fost internată la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal Caracal, ca urmare a deteriorării stării de sănătate, iar apoi a fost transportată la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Capitală.
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a convins-o pe Cristina Anghel să candideze la alegerile parlamentare pe listele Uniunii Social Liberale pe locurile rezervate Partidului Conservator. Pe 9 decembrie, învăţătoarea a câştigat mandatul pentru colegiul de senator din Dolj.