Cristian Preda: Nu am auzit azi în PE nimic nou din partea reprezentanţilor opoziţiei

Epoch Times România
01.02.2012

Reprezentanţii opoziţiei nu au spus astăzi nimic nou în audierea publică organizată în Parlamentul European, senzaţia mea fiind că s-a intrat în campania electorală, a declarat marţi, eurodeputatul Cristian Preda (PPE/PDL), legat de audierea publică "Democraţia română. Abuz politic şi reacţia cetăţenilor", organizată de grupurile europarlamentare Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) şi ALDE.

"Avem de a face cu o acţiune de sprijin din partea S&D şi ALDE şi partidele de opoziţie de la noi sunt obişnuite încă de acum câţiva ani cu asta. Vom vedea dacă este vorba de o precampanie pentru alegeri anticipate sau nu. Eu cred că trebuie să angajăm o discuţie de fond şi în ţară şi acest lucru l-au spus astăzi mai mulţi vorbitori. Senzaţia mea e că s-a intrat în campanie electorală", a spus Preda.

În intervenţia sa din timpul dezbaterii, eurodeputatul PPE a adăugat că există trei elemente clare privind discuţia despre democraţie - relaţia dintre majoritate şi opoziţie, calitatea procesului electoral, fie că vor fi alegeri la termen sau anticipate, şi ce se va întâmpla după alegeri. În opinia sa, decizia luată recent de partidele de opoziţie româneşti de a boicota activitatea în parlamentul naţional este una nefericită.

Preda a adăugat că situaţia democratică din ţară este legată de ce se va întâmpla imediat după alegeri. "Există riscul ca de actuala stare de spirit din ţară să profite partidele antisistem, partidele radicale. Repetarea situaţiei din anul 2000, când o forţă antisistem a reprezentat o cincime din voturi, ar fi o dramă, atât pentru partidele de la guvernare, cât şi pentru cele din opoziţie", a subliniat eurodeputatul român.

La audierea publică, moderată de jurnalistul bulgar Gheorghi Gotev de la EurActiv, sunt prezenţi liderul grupului S&D, Hannes Swoboda, liderul ALDE, Guy Verhofstadt, preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, preşedintele PC, Daniel Constantin, eurodeputaţi din delegaţiile PDL, PSD şi PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor