Preda: Puterea şi opoziţia să se alieze inteligent ca să împiedice ridicarea unui partid anti-sistem

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a susţinut marţi, în cadrul unei dezbateri la Bruxelles, că în acest moment, în România, există riscul ca, pe fondul rupturii politice, să se ridice un partid anti-sistem, care poate fi stopat printr-o "alianţă inteligentă" dintre putere şi opoziţie.
Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda. (ISSOUF SANOGO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.02.2012

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a susţinut marţi, în cadrul unei dezbateri la Bruxelles, că în acest moment, în România, există riscul ca, pe fondul rupturii politice, să se ridice un partid anti-sistem, care poate fi stopat printr-o "alianţă inteligentă" dintre putere şi opoziţie.

Preda a susţinut că sunt trei elemente foarte clare care permit să fie pusă într-o perspectivă democraţia şi starea ei în România lui 2012, anume relaţia dintre majoritate şi opoziţie, în al doilea rând calitatea procesului electoral care urmează, şi în al treilea rând ceea se întâmplă după alegeri.

"Relaţia dintre majoritate şi opoziţie, este evident pentru toată lumea, pentru noi în ţară - familiile politice româneşti, este evident că avem de a face cu o ruptură, care ia uneori forme dramatice. Această ruptură a cunoscut diverse tendinţe în ultimii ani, este evident că în acest moment toată lumea o afirmă. Protestele din ultimul timp din România au avut ca efect politic adâncirea acestei rupturi (...) Dincolo de faptul că e procedură constituţională este evident pentru toată lumea, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, că această asumare a răspunderii traduce această neîncredere, exprimă această distanţă dintre vocea majorităţii şi a opoziţiei", a constatat Preda.

"Mă tem că boicotul parlamentar, replica, este imaginea în oglindă a acestei asumări a răspunderii. Cred că pentru a depăşi această ruptură, cred că pentru a apropia punctele de vedere boicotul nu este o soluţie. Este evident că într-un an electoral (...) este nevoie de încredere. Ar fi dramatic ca România să arate în ziua alegerilor, în ziua de dinaintea scrutinului şi în ziua scrutinului aşa cum arată astăzi, într-o stare de contestare radicală a majorităţii de către opoziţie, şi într-o contestare radicală a opoziţiei de către majoritate", a adăugat el.

Europarlamentarul PDL a atras atenţia că "e xistă pericolul ca de actuala stare de spirit din ţară să profite nu partidele cu o cultură democratică, ci partidele anti-sistem, partidele radicale, care vor fi o povară şi pentru cei care sunt astăzi în majoritate şi pentru cei care sunt astăzi în opoziţie". "Repetarea scenariului România 2000, cu o forţă politică anti-sistem care să aibă o cincime din voturi va fi o dramă pentru noi toţi", a avertizat el.

"O probă de responsabilitate şi de grijă pentru starea democraţiei noastre, aşa cum există ea la 20 de ani de la evenimentele din 1989, ar presupune o alianţă inteligentă între partidele din opoziţie şi partidele de la putere, pentru a împiedica afirmarea unei forţe politice anti-sistem care să capete după alegeri un potenţial de şantaj care să ne pună cu adevărat în dificultate", a conchis Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor