Cristian Preda: La Consiliu merge cine nu are nevoie să dea un telefon pentru a decide; nu e cazul lui Ponta

Epoch Times România
18.05.2012

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a susţinut, vineri, într-o conferinţă de presă, că politicianul cu legitimitatea cea mai mare de a reprezenta România la Consiliul UE din data de 23 mai este preşedintele Traian Băsescu şi nicidecum premierul Victor Ponta.

„În cazul nostru, de la bun început de cand am intrat în UE, preşedintele a fost cel care ne-a reprezentat. De ce? Pentru că din punctul de vedere al regimurilor nu suntem un regim parlamentar, nu alegem preşedintele în Parlament, ci preşedintele dincolo de cota sa de popularitate, are legitimitatea cea mai mare, pentru că este ieşită direct de la urne. Uitaţi-vă câte voturi a luat preşedintele şi câte voturi a luat Victor Ponta când a fost ales deputat. E incomparabil. Legitimitatea este net în favoarea preşedintelui şi opţiunea României de la bun început la Comisia Europeană a fost de a-l trimite pe preşedinte”, a explicat Cristian Preda.

Cristian Preda a menţionat că, în „bucătăria interioară a Consiliului European”, se spune că cel care  vine la Consiliu trebuie să aibă puterea de a lua o decizie.  „Vine aici cel care nu are nevoie să dea un telefon ca să ia o decizie. Ponta va trebui totdeauna să dea un tefelon, pentru că legile sunt promulgate la Cotroceni şi pentru că aşa cum vă spuneam, legitimitatea preşedintelui, indiferent de numele lui, că îl cheamă Băsescu sau cum vreţi dumeavoastră, este net superioară”, a precizat europarlamentarul Cristian Preda.

Pe de altă parte, europarlamentarul PDL a spus că regulamentul Consiliului European prevede ca, în cazul în care şeful statului doreşte să vină însoţit, tehnic se poate cere acest lucru.  „Se spune în regulament că dacă şeful statului sau şeful Guvernului vrea să vină cu un ministru la Consiliul European, acest lucru se poate. Cu alte cuvinte dacă Victor Ponta doreşte să îl însoţească pe preşedinte, tehnic ar fi posibil. Cu toate că la Consiliu sunt mulţi care strâmbă din nas”, a declarat Preda.

Cu toate acestea, el a mai spus că regulamentul UE este destul de clar în privinţa reprezentării statelor la Consiliul European. „Există dispute şi există regulamente. Şi în particular există un tratat al UE pe care nu îl confecţionăm noi, aici în Modrogan sau ei în sediul din Kiseleff. Este un tratat care este în vigoare şi care prevede că statele, cele 27,  sunt reprezentate de şefii statului sau de Guvern. Asta este mai mult decât clar. Există de asemenea un regulament al CE care ne vorbeşte mai în detaliu despre această reprezentare. Şi există într-adevar varianta ca statul să fie reprezentat de şeful statului, respectiv de şeful Guvernului”, a precizat Cristian Preda.

Democrat – liberalul  a continuat prin a spune că există această posibilitate pentru că, în Europa, există diferite tipuri de regimuri politice. „Regimurile parlamentare, că sunt moharhii, că sunt republici sunt reprezentate de şeful Guvernului. Asta este regula. El este figura politică cea mai importantă”, a precizat europarlamentarul democrat – liberal.

El a conchis dând exemplul Franţei, care este o republică semi – prezidenţială, şi care mereu a fost reprezentată de şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor