Cristi Danileţ, membru CSM, crede că sancţiunile pentru judecătorii corupţi ar trebui înăsprite
O infracţiune de corupţie săvârşită de un judecător este mult mai gravă decât o încălcare similară a legii săvârşită de orice alt funcţionar al statului, prin urmare cred că sancţiunile pentru judecători ar trebui înăsprite atât din punct de vedere legislativ, cât şi în practica judiciară, a afirmat judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), vineri, în cadrul unui eveniment organizat de această instituţie, cu prilejul Zilei Internaţionale Anticorupţie.
"De altfel, am constatat asta în ultimii doi, trei ani, trendul este ca judecătorii şi procurorii care sunt condamnaţi pentru corupţie să primească pedepse cu executare, de unde la început, prin anii 2004, 2005, se dădeau pedepse cu suspendare şi mici, astăzi pedepsele au crescut în cuantum şi sunt cu executare, semn că cei care soluţionează astfel de cazuri au înţeles gravitatea comiterii unor acte de corupţie de către colegii lor", a declarat Cristi Danileţ.
În opinia sa, până în prezent s-a greşit negând că ar exista corupţie în justiţie. "Cred că s-a greşit, dar acum, trecând în latura asta a deschiderii spre a discuta despre subiect, nu trebuie să cădem în patima cealaltă şi să aruncăm anatema asupra întregului sistem. Sistemul per ansamblu funcţionează şi el funcţionează bine. Asta de unde am dedus-o? În ultimii ani a scăzut numărul de reclamaţii împotriva judecătorilor şi procurorilor şi în ultimii ani a scăzut numărul de hotărâri infirmate de instanţele superioare, ceea ce înseamnă o calitate profesională crescândă. Sigur, e adevărat, a şi crescut numărul de dosare şi judecătorii sunt mai bine pregătiţi", a precizat Danileţ.
El a îndemnat, dacă sunt cazuri de oameni incorecţi, să nu se considere că sistemul este incorect, în opinia lui cazurile sunt individuale, punctuale şi trebuie tratate ca atare, dar în niciun caz negate.
"În primul rând nu va trece legea aceasta atâta timp cât se prevede în această lege că ministrul Justiţiei va putea controla actele inspectorilor. Repet, este un mare regres şi va fi o pată neagră pentru România", a răspuns Danileţ unei întrebări privind reacţia Consiliului dacă legea privind răspunderea magistraţilor va trece.
Cristi Danileţ a menţionat că dacă legea va trece, ea va trebui aplicată obligatoriu.
am constatat asta în ultimii doi, trei ani, trendul este ca judecătorii şi procurorii care sunt condamnaţi pentru corupţie să primească pedepse cu executare, de unde la început, prin anii 2004, 2005, se dădeau pedepse cu suspendare şi mici, astăzi pedepsele au crescut în cuantum şi sunt cu executare
"O vom aplica şi vom spera că nu se vor produce acele imixtiuni, dacă ele se vor produce, rămâne să stabilim sau să vedem exact cum vom putea reacţiona, dar să nu se înţeleagă că magistraţii nu-şi doresc răspundere", a spus judecătorul.
CSM a organizat, vineri, cu prilejul Zilei Internaţionale Anticorupţie, o manifestare în care judecătorul Cristi Danileţ, membru al CSM, a prezentat aspecte cu privire la integritatea şi vulnerabilităţile sistemului judiciar.
Evenimentul se încadrează în politica adoptată de Consiliu de "toleranţă zero faţă de corupţie" şi se înscrie în seria acţiunilor aprobate de Plenul CSM în şedinţa din data de 22 noiembrie, prin Strategia de întărire a integrităţii în justiţie.