Crin Antonescu a dat o declaraţie la Securitate despre un coleg profesor. Ciudăţenii în adeverinţa de necolaborare emisă de CNSAS

Crin Antonescu (Facebook/tianu)
Loredana Diacu
15.04.2025

Crin Antonescu, candidatul coaliţiei la putere pentru Cotroceni, a dat în 1988 o declaraţie la Securitate, aceasta vizând un coleg profesor de la Şcoala Generală Niculiţel (Tulcea), arată Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

CNSAS a emis însă o adeverinţă de necolaborare pentru prezidenţiabilul coaliţiei.

Merită precizat că în adeverinţa eliberată lui Crin Antonescu, CNSAS nu scrie nimic despre natura declarţiei date de prezidenţiabil Securităţii, natura informaţiilor pe care le-a furnizat despre coleg etc.

De asemenea, CNSAS transmite că nota de constatare în baza căreia s-a eliberat adeverinţa poate fi consultată de titular, la sediul instituţiei. Acest lucru este cel puţin bizar, dacă ne uităm la adeverinţa de necolaborare emisă pentru fostul şef al SIE, Silviu Predoiu, care a candidat şi el pentru Cotroceni, iar în cazul acestuia se specifică faptul că nota de constatare poate fi consultatată la sediul CNSAS de oricine.

Mai merită remarcat faptul că nota de constatare în care CNSAS ar fi putut emite adeverinţa a fost emisă încă din 31.03 a.c, şedinţa în care s-a decis oficial că Antonescu nu a fost colaborator al fostei securităţi ceauşiste a fost abia în data de 10.04.2025, iar adeverinţa a fost publicată astăzi. Or, adeverinţa poate fi contestată în instanţă de orice persoană care nu este de acord cu ea în termen de 48 de ore de la publicare. Ceea ce înseamnă chiar în prag de Paşte, când se presupune că lumea are deja alte preocupări.

Ce prevede OUG 24 /2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii?

Procedura de verificare a persoanelor care candidează la funcţia de Preşedinte al României

Articolul 4

(1) Persoanele care candidează pentru funcţia de Preşedinte al României vor face o declaraţie publică pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.

Declaraţiile pe propria răspundere se depun la Biroul Electoral Central, care, în termen de 24 de ore de la înregistrare, le înaintează Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

(2) În acest caz, verificarea de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a existenţei documentelor şi informaţiilor privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a candidaţilor se face din oficiu, în termen de 7 zile de la primirea declaraţiei pe propria răspundere, potrivit procedurii din prezenta ordonanţă de urgenţă.

(3) Nota de constatare sau adeverinţa emisă de Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii potrivit art. 8, respectiv art. 9, se comunică prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în 48 de ore de la emitere, candidatului verificat.

Adeverinţa emisă potrivit art. 8 alin. (1) lit. b) sau art. 9 se publică de îndată pe pagina de internet a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

(4) Acţiunea în constatarea calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia ori contestaţia împotriva adeverinţei prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi art. 9 se introduce în cel mult 48 de ore de la aprobarea notei de constatare, respectiv de la publicarea pe internet a adeverinţei, la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Aceasta se pronunţă în 48 de ore. Hotărârea instanţei se atacă cu recurs în 24 de ore, recursul soluţionându-se în 48 de ore de Completul de 9 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Hotărârea instanţei, rămasă irevocabilă, se publică de îndată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Crin Antonescu şi-a depus candidatura pe 9 martie. Potrivit OUG 24/2008, Declaraţia pe propria răspundere ar fi trebuit să ajungă la CNSAS pe 10 martie şi o notă de contatare să fie emisă pe 17, 18 martie cel mai târziu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor