Creţu: Copiii europeni, cei mai afectaţi de sărăcie în UE, sunt victimele guvernelor de dreapta
Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, critică lipsa de preocupare a guvernelor europene de dreapta pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor şi ineficienţa angajamentelor Comisiei Europene în această direcţie, se arată într-un comunicat de presă remis NewsIn.
Europarlamentarul a primit răspunsul Executivului comunitar la interpelarea prin care a atras atenţia că unul din doi copii români este ameninţat de sărăcie, cerând măsuri coordonate la nivel european pentru combaterea sărăciei, în special în rândul copiilor.
”Este revoltător faptul că abia după ani de înrăutăţire - pe fondul crizei economice - a nivelului de trai al cetăţenilor europeni, în special în rândul copiilor, Comisia Europeană intenţionează să prezinte o recomandare privind sărăcia în rândul copiilor, pentru a sprijini eforturile statelor membre. Din păcate, birocraţia europeană este incapabilă să ţină pasul cu provocările la adresa vieţii cetăţenilor UE. Cei mai nevoiaşi dintre concetăţenii noştri au nevoie de sprijin concret, nu de manifestări cu caracter simbolic, şi acestea venite cu întârziere”, a declarat Creţu.
Europarlamentarul social-democrat a criticat faptul că, în vreme ce unul din patru copii din UE şi unul din doi copii români sunt ameninţaţi de sărăcie, Comisia Europeană încă este în stadiul eforturilor pentru o mai bună înţelegere a cauzelor care stau la baza acestui flagel.
”Criza economică a mărit decalajele sociale şi a amplificat nemulţumirea cetăţenilor europeni. În vreme ce unii favorizaţi ai sorţii moştenesc averi tot mai mari, tot mai mulţi copii europeni sunt victime ale transmiterii sărăciei de la o generaţie la alta. Politicile cinice ale dreptei europene, care domină Comisia Europeană şi guvernele statelor membre, nu consideră protecţia socială drept prioritate, în dispretul Strategiei „Europa 2020” pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii”, a criticat ea.
Corina Cretu consideră că, pe baza Analizei anuale a creşterii 2012, în care se recunoaşte că situaţia copiilor expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială este deosebit de îngrijorătoare, sunt necesare intensificarea sprijinului financiar din partea UE, prin instrumentele deja existente, adică Fondul european de dezvoltare regională şi Fondul social european, precum şi identificarea unor noi mijloace de sprijinire concretă a copiilor afectaţi de lipsuri materiale.
Vicepreşedintele PSD a atras atenţia, în întrebarea cu solicitare de răspuns scris adresată Comisiei Europene, asupra faptului că, în rândul copiilor, ponderea celor ameninţaţi de sărăcie a fost mai mare decât în cazul adulţilor, ajungând la 27% ca medie europeană şi la 48,7% în România - procent record în Uniunea Europeană, în condiţiile în care în celelalte state membre variază între 15% în Slovenia şi ţările scandinave şi 44,6% în Bulgaria. Principalii factori determinanţi ai sărăciei în rândul minorilor, potrivit Eurostat, sunt situaţia locurilor de muncă ale părinţilor, compoziţia şi starea generală a familiilor şi eficienţa intervenţiei guvernamentale prin ajutoarele şi serviciile sociale.