Creşte alarmant numărul sinuciderilor în Grecia
alte articole
Cauzele sunt legate de consecinţele crizei economice, de lipsa unui loc de muncă şi de viitor profesional şi a sentimentului lipsei de protecţie. Deşi statisticile oficiale datează din 2010, autorităţile greceşti au remarcat o creştere dramatică a numărului de sinucideri de anul trecut, notează vineri ziarul ABC.
Preşedintele sindicatului oamenilor muncii EKAB, Yanis Jusos, a anunţat săptămâna aceasta că în luna iunie s-au înregistrat 350 de apeluri de la persoane pe punctul de a se sinucide în zona Atica (care include Atena şi Pireu), dintre care 50 s-au încheiat cu sinucidere. Júsos a relevat o creştere a preocupării organizaţiei sale având în vedere că în prima săptămână a lunii iulie au avut loc şase apeluri privind tentative de suicid din care cinci s-au încheiat tragic. El a ţinut totuşi să explice că majoritatea persoanelor erau sub observaţie pentru probleme psihice.
Potrivit ultimelor statistici oficiale s-au înregistrat 391 de 'morţi prin sinucidere sau leziuni autoprovocate' în anul 2009 şi un număr ceva mai mic de (377 din care 41 erau femei) în 2010. Analizând ultimii ani cu privire la care au fost publicate datele (2001-2010), autorităţile au subliniat că în total numărul sinuciderilor a fost de 3.656, astfel încât media a devenit de 365,6 de morţi prin sinucidere pe an, cu alte cuvinte unu pe zi.
Totuşi, autorităţile şi mass-media sunt de părere că acest număr a crescut şi în aceste prime luni, deşi nu există statistici oficiale. În acest semestru s-au înscris multe luni pe lista neagră, de la un preot ortodox de 35 de ani din nordul Greciei şi un profesor de 38 de ani şi până la o studentă de 23 de ani şi numeroşi pensionari. Cauzele sunt legate de consecinţele crizei economice, lipsa unui loc de muncă, de viitor profesional şi a sentimentului lipsei de protecţie.
Un psiholog consultat de ABC a explicat că grecii aflaţi la anaghie cereau întotdeauna ajutor familiei, dar acum văzând seriozitatea problemelor simt că nu mai pot apela la rude care suferă şi ele consecinţele unei recesiuni lungi de cinci ani şi o reducere a veniturilor de 30 la sută. Totul agravat de faptul că sistemul medical se reformează şi puţină lume are acum acces la tratamemente împotriva depresiei şi la consultări psihiatrice sau la psihologice.
Până acum era uşor să aibă acces la reţete gratuite pentru medicamente antidepresive, care nu mai sunt primite automat de farmacii şi care în multe cazuri trebuie plătite pe loc, în timp ce asigurările medicale le restituie banii de abia peste câteva luni. Autorităţile Ministerului Sănătăţii sunt de părere că Grecia, având tradiţional un număr redus de sinucederi de 2,8 por la fiecare 100.000 de locuitori, ar fi putut să depăşească o rată de 5 la sută în 2011 şi chiar mai mare în 2012.
Sinuciderea cea mai comentată a fost cea a unui farmacist pensionar de 77 de ani în luna aprilie care şi-a tras un glonţ în cap în Piaţa Constituţiei, lăsând clar un mesaj că este vorba de o sinucidere politică şi că nu vroia să ajungă o povară pentru fiica lui ori să caute prin gunoaie pentru a supravieţui.