Crescătorii de oi şi capre anunţă acţiuni de protest
Crescătorii de oi şi capre, membri ai Federaţiei Agrostar, pregătesc proteste de stradă, acuzând Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) de falimentarea acestui sector, care realizează exporturi de peste un miliard de euro anual, potrivit unui comunicat al federaţiei.
"Exportul României de berbecuţi a crescut de la an la an şi a ajuns să depăşească un miliard de euro anual. Dacă acest sector ar fi sprijinit, s-ar putea exporta cel puţin 1,5 miliarde de euro, însă politica Ministerului Agriculturii este de a falimenta tot ce mai a mai rămas din agricultura românească şi de a scoate producătorii români de pe toate pieţele", a afirmat preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan.
În alte state membre ale Uniunii Europene, spune liderul Agrostar, spre exemplu în Germania, crescătorii de oi primesc ajutoare financiare atât de la stat, cât şi de la autorităţile locale, în timp ce crescătorii din România nu primesc nici formele de sprijin care li se cuvin ca stat UE.
"În curând, vom anunţa calendarul protestelor. Cerem demisia conducerii Ministerului Agriculturii, cea mai incompetentă din ultimii 20 de ani", a adăugat Niculae Ştefan.
Singurul ajutor financiar de care beneficiază crescătorii de oi şi capre în 2010 este cel de 80,36 euro, reprezentând plata directă pe suprafaţă. În ceea ce priveşte motorina cu acciză redusă, pentru oi ar urma să se dea sub un litru pe cap de animal.
Crescătorii români de oi şi capre cer ajutor financiar, în contextul în care pe piaţa europeană se înregistrează un deficit de carne de oaie de 300.000 de tone, iar cererea este în creştere, ceea ce ar reprezenta o oportunitate pentru crescătorii români, cu atât mai mult cu cât potenţialul natural al României este enorm.
Principalele pieţe pe care ciobanii români exportă berbecuţi în viu sunt ţările arabe, ţări din fosta Iugoslavie, Grecia şi Italia.
Activitatea de export se desfăşoară în principal prin intermediari.