Creaturi ciudate: jumătate mascul-jumătate femelă

Homar ginandromorf.
Homar ginandromorf. (Epoch Times)

Un pescar din Canada a pescuit, pe coasta Newfoundland, un homar colorat pe jumătate albastru şi brun pe cealaltă jumătate. Nu doar culoarea crustaceului este ciudată, ci şi faptul că este bisexuat, adică jumătate mascul şi jumătate femelă. Nepotul pescarului a publicat fotografia neaşteptatei capturi pe Reddit.

Specialiştii parcului marin Mount Desert au declarat, atunci când un astfel de homar a fost prins în portul Bar din Maine în 2006, că şansele de a pescui un homar în două culori sunt de una din 50 până la 100 de milioane.

Fenomenul coloraturii şi a sexualităţii diferite pe jumătăţile corpului nu este întâlnit doar la homari. S-au întâlnit cazuri similare de androginitate la fluturi, pasări, insecte şi numeroase alte vieţuitoare.

În ceea ce priveşte homarii, nu toate crustaceele bicolore sunt şi hermafrodite. Există un buletin al Muzeului Naţional al SUA din 1959 care analizează cazurile de pescuire a homarilor bicolori de-a lungul istoriei.

Din 1730 până în 1950 au fost capturaţi homari cu nuanţe bilcolore diferite: “jumătate culoarea normală şi jumătate albastru deschis; jumătate normal şi jumătate roşu deschis; jumătate negru-verzui şi jumătate portocaliu deschis; jumătate alb şi jumătate albastru”, iar lista continuă.

Din lunga listă a crustaceilor în două culori, doar doi au fost descrişi ca fiind jumătate mascul şi jumătate femelă. Unul a fost prins în 1730, iar celălalt în 1919.