Costurile de împrumut ale Spaniei au crescut la un alt nivel record, după reducerea de ratingului

(photos.com)
Epoch Times România
14.06.2012

Costurile de împrumut ale Spaniei au crescut la un alt nivel record în zona euro, creditorii solicitând o rată a dobânzii mai mare, după ce Moody's a redus ratingul de credit pentru ţară, potrivit bbc.com

Randamentul pe zece ani al obligaţiunilor au crescut joi dimineaţă la 6,854%, un nivel considerat de analişti ca fiind nesustenabil pe termen lung.

Măsura vine după ce Moody's a redus ratingul de credit pentru Spania, la o singură treaptă mai sus "junk" şi chiar înainte de o licitaţie de obligaţiuni pentru Italia.

Spania a acceptat săptămâna trecută un plan de salvare de 100 miliarde euro pentru sistemul bancar, din partea partenerilor din zona euro.

Prin acestă măsură s-a sperat că planul de salvare va calma îngrijorările de pe pieţele financiare legate de puterea băncilor spaniole şi va uşura costurile de împrumut pentru Madrid.

Agenţia intenaţională de evaluare financiară Moody's a scăzut miercuri seară ratingul Spaniei de la A3 la BAA3, cu perspectivă negativă.

Moody's a avertizat că ar putea scădea în continuare ratingul, din cauza accesului "foarte limitat" al ţării pe pieţele de capital şi din cauza situaţiei dificile în care se află economia spaniolă.

Aceste noi revizuiri în scădere ar putea avea loc în următoarele trei luni.

Potrivit agenţiei, planul de salvare bancară cerut de guvernul spaniol, care va avea ca efect creşterea poverii deja grele a datoriei suverane a ţării, a reprezentat una dintre principalele motive ale acestei decizii.

Săptămâna trecută, înainte să fie anunţat planul pentru bănci, Fitch a scăzut nota Spaniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor