Costul bunurilor de consum este mult mai mare in China decat in SUA
Un blogger pe Weibo, versiunea chineza de Twitter, a comparat recent venitul mediu lunar si cateva cheltuieli comune din America si China si a atras atentia net-surferilor.
Pe blog scria: "Salariul in China: 5000 yuani (773$); o masa la restaurant: 100 yuani (15.50$); Levis jeans: 400 yuani (62$). Salariul in America: 5000$; o masa la restaurant: 40$; Levis jeans: 20$".
Chiar daca datele nu sunt atat de precise, ele subliniaza faptul ca exista o distanta mare si uimitoare intre bunurile de consum din America si cele din China.
Inflatia este de nestapanit in China. Cifrele din luna mai arata o crestere a preturilor de 5,5%, ajungand la maximul ultimilor trei ani. Comparativ cu venitul mediul, costul bunurilor obisnuite de consum - cum ar fi hainele si hrana - este de multe ori mai mare in China decat in Statele Unite.
Economistul chinez Jian Tianlun a declarat pentru The Epoch Times intr-un interviu telefonic, ca si el a facut aceste gen de cercetare cu ceva timp in urma si a fost surprins de rezultate. Luand in consideratie puterea de cumparare si venitul mediu, multe preturi la bunurile de consum din China sunt cu mult mai mari decat cele din America.
"Preturile la locuinte in Beijing si Shanghai sunt mai mari decat in Manhattan din New York. Un apartament de 60 de metri patrati, de calitate medie, costa 2 milioane yuani (310 000 $). Este incredibil.", a declarat dr. Jian.
Veniturile chinezilor sunt mult mai mici decat cele ale americanilor, insa bunurile de consum din China sunt mai scumpe, a adaugat dr. Jian.
Cercetarile efectuate de comentatorul renumit in probleme de economie Shi Hanbing, editor la pagina de opinii a Shanghai Securities News, au sustinut observatiile lui Jian.
Anul trecut intr-o vizita in SUA, Shi a petrecut doua saptamani cercetand preturile de consum, incluzand cele ale bunurilor de lux.
Shi a descoperit ca in China, un costum Armani costa 30.000 yuani (4.640$), dar in America costa doar 500$. In China un Rolex costa 46.000 yuani (7.116$), dar in America costa doar 4.000$. Un BMW serie 1 costa 500.000 yuani (77.345$), iar in America doar 28.000$.
Chiar si bunurile etichetate "Made in China" sunt cu 50% mai ieftine in America decat in China.
Shi a ajuns la concluziona ca, exceptand forta de munca si serviciile, cum ar fi cele de frizerie, sau proprietatea intelectuala, cum ar fi cartile si filmele, preturile pentru aceleasi produse sunt mai mici in SUA.
Descoperirile lui Shi au fost publicate intr-un raport din China Youth, in 29 iunie.
Politici monetare proaste
Dr Jian a prezentat o serie de motive pentru care bunurile de consum sunt scumpe in China, printre acestea numarandu-se politicile monetare si economice impuse de regim, precum si costurile mari cu logistica.
Numarul mare de imprumuturi bancare din China este un motiv al preturilor crescute. In ciuda faptului ca PIB-ul Chinei este semnificativ mai mic decat al Americii, masa monetara largita a Chinei, sau M2, este cu peste 20% mai mare decat in SUA, conform dr-ului Jian.
"Regimul chinez a tot devaluat moneda chineza de mult timp pentru a stimula exporturile, ceea ce a creat un surplus mare de comert strain rezultand in rezerve de valuta straina. Pentru a mentine un curs coborat de schimb al renminbi (RMB), Banca Centrala a Chinei trebuie sa printeze mai mult RMB pentru a tine echilibrul dintre moneda straina si RMB in circulatie", a declarat dr Jian, adaugand ca o tiparire excesiva a RMB a dus la inflatie si la cresterea preturilor.
In acelasi timp, costurile cu logistica din China sunt foarte mari, afirma dr Jian. El a citat un raport din media chineza care spune ca pretul la transportul unui kilogram de bunuri pe o distanta de 1260 de mile intre Guiyang, capitala provinciei Guizhou, pana in Shanghai - este mai mare decat pana in America, pentru care distanta parcursa ar fi de 6140 de mile.
Mai mult, afirma el, pentru a umple rafturile din China, o companie trebuie sa plateasca o gramada de taxe: taxe de intrare, comisioane, taxe de afisare, taxe de promovare, taxe pentru pliante, taxe de reclama pentru noile produse, etc. Aceste taxe pot creste pretul de vanzare cu 30%.
In plus fata de inflatie, taxarea ridicata mananca de asemenea din puterea de cumparare a oamenilor. Jian a afirmat ca, an dupa an, cresterea veniturilor oficialilor chinezi este mai mare decat PIB-ul. Este ceva obisnuit ca venitul oficialilor chinezi sa creasca cu 20% intr-un an, iar aceasta este un rezultat al taxarii crescute.
Dr Jian declara, dupa parerea lui, ca acestea sunt motivele pentru care muncitorii chinezi castiga mai putin si cheltuie mai mult pentru bunuri decat muncitorii din America.