Corupţia capătă proporţii semnificative şi atacă partidele şi instituţiile statului (revista presei spaniole)

A venit vremea ca sectorul bancar spaniol să înapoieze bani Băncii Centrale Europene, corupţia în rândul politicienilor şi instituţiilor statului capătă proporţii din ce în ce mai mari, iar Catalonia a cerut statului peste 9 miliarde de euro din Fondul special de lichidităţi pentru comunităţile autonome spaniole, pentru combaterea deficitului, scriu miercuri cele mai importante cotidiene spaniole.
Epoch Times România
30.01.2013

A venit vremea ca sectorul bancar spaniol să înapoieze bani Băncii Centrale Europene, corupţia în rândul politicienilor şi instituţiilor statului capătă proporţii din ce în ce mai mari, iar Catalonia a cerut statului peste 9 miliarde de euro din Fondul special de lichidităţi pentru comunităţile autonome spaniole, pentru combaterea deficitului, scriu miercuri cele mai importante cotidiene spaniole.

Băncile spaniole trebuie să înapoieze BCE 44 de miliarde de euro dintr-o dată, şi să încerce să-şi demonstreze puterea pe pieţe, anunţă cotidianul El Pais. Este vorba de o parte din banii furnizaţi de BCE cu dobânzi scăzute şi cu scadenţe comode, ce trebuie înapoiaţi acum, în aceste momente de relativ calm în economie. În total, este vorba de 278 de bănci europene care datorează 137 de miliarde de euro, după cum precizează cotidianul spaniol citat.

Executivul regional catalan a cerut 9 miliarde de euro de la stat pentru a face faţă cheltuielilor publice anul acesta, anunţă cotidianul la Vanguardia. Autorităţile locale catalane au criticat deja guvernul central pentru că încă nu a pregătit fondurile destinate ajutorului comunităţilor autonome spaniole.

Medicul Eufemiano Fuentes, principalul acuzat într-un caz de dopaj cu transferuri de sânge în ciclismul spaniol, acuză fotbalişti şi tenismeni, după cum semnalează cotidianul ABC, semnalând că ramificaţiile reţelei se extind. Aceeaşi publicaţie arată tot miercuri pe prima pagină că secretarul infantelor Cristina şi Elena a fost inculpat pentru legăturile sale cu cazul Noos, în care este anchetat ginerele regilor Spaniei, Ińaki Urdangarín.

Cotidianul La Razon scrie din nou miercuri despre corupţia din jurul formaţiunii naţionaliştilor catalani - CiU - şi semnalează cum deputatul Xavier Crespo ar fi permis ridicarea unor palate pentru mafia rusă, în schimbul unor comisioane, observând în acelaşi timp că şeful executivului regional catalan, naţionalistul Artur Mas l-a 'premiat' pe acesta şi i-a acordat un post de vicepreşedinte al unei comisii parlamentare. Pe de altă parte, acelaşi cotidian scrie şi despre scandalul din cadrul Fundaţiei socialiştilor spanioli, al cărei director, Carlos Mulas, a fost destituit pentru angajarea unei false editorialiste. Mulas le dădea note mai mari studenţilor de la Universitatea Complutense care veneau la evenimentele PSOE şi ale Fundaţiei Ideas, iar aceştia au denunţat faptul că profesorul le folosea unele din lucrările cerute în articolele sale, după cum dezvăluie cotidianul citat.

Corupţia atacă partidele şi instituţiile, semnalează cotidianul catalan El Periodico şi face o listă a cazurilor actuale: Carlos Garcia Revenga, secretarul infantelor, tocmai a fost inculpat în dosarul Urdangarin, în cazul lui Xavier Crespo, Audienţa Naţională consideră că există indicii de luare de mită şi depăşire a atribuţiilor, iar Garda Civilă l-a arestat pe fostul viceprimar din oraşul catalan Lloret, pentru corupţie în urbanism.

Cotidianul El Mundo scrie tot despre inculparea secretarului infantelor şi observă că anchetarea acestuia în cazul de deturnare de fonduri de la Institutul Noos o apropie pe infanta Cristina de dosar. Faţă de această situaţie a inculpării, Casa Regală a anunţat că va avea miercuri o poziţie oficială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor