Corlăţean, optimist în privinţa poziţiei Olandei faţă de aderarea României la Schengen. Ce s-a schimbat
alte articole
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că actualul guvern olandez priveşte altfel relaţia cu Bucureştiul, fiind vorba de lideri din aceeaşi familie politică, ceea ce ar putea fi un semnal pozitiv în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.
”Am avut o primă discuţie la ministeriala NATO cu noul ministru de externe, Frans Timmermans - am şi avantajul că face parte din aceeaşi familie politică europeană cu mine şi ne cunoaştem de ceva timp. Va fi o vizită, fie la Bucureşti, fie la Haga, într-o primă parte a anului, şi ştiu deja, şi simt acest lucru, o cu totul altă filosofie şi dinamică. Contează foarte mult relaţia între guverne, între miniştri, dar contează şi modul în care priveşti lucrurile. Ori actualul Guvern de la Haga, vă asigur, că priveşte un pic mai altfel relaţia cu România”, a declarat Corlăţean, la Realitatea TV.
În afară de Olanda, un alt stat care nu considera România pregătită pentru a adera la Schengen era Germania. Poziţia germanilor nu s-a schimbat deocamdată, a precizat Corlăţean. Ministrul a afirmat că aşteaptă ultimul raport al Comisiei Europene, având în vedere că autorităţile germane „apreciază faptul că România şi-a făcut datoria, şi-a făcut temele şi a îndeplinit criteriile, apreciază faptul că, până la urmă, noi am investit un miliard de euro în securizarea frontierelor cu cea mai înaltă tehnologie, şi bani româneşti şi bani europeni, că am fost transparenţi inclusiv cu echipele de experţi străini care au venit”.
Corlăţean a mai amintit că la Consiliul JAI şi la Consiliul European din decembrie 2012 a fost reafirmat, în documente oficiale, faptul că România a îndeplinit criteriile tehnice de aderare la spaţiul Schengen, ceea ce face ca autorităţile române să fie optimiste privind aderarea în 2013. În acelaşi timp, Corlăţean a atras atenţia că oficialii români trebuie să fie atenţi şi să nu accepte doar o primă parte a deciziei, ”lăsând un termen nedefinit pentru cea de-a doua parte a deciziei”.
Care este opinia Irlandei
Ambasadorul Irlandei, Oliver Grogan, a declarat recent că România şi Bulgaria au îndeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, dar există ţări care au nevoie de noi dovezi privind progresele celor două ţări, inclusiv în cadrul MCV, pentru a lua o decizie. Grogan a precizat că aderarea României şi Bulgariei la Schengen reprezintă „o prioritate importantă” a Preşedinţiei irlandeze a UE, care a început la 1 ianuarie 2013.
”Consiliul European a mandatat Preşedinţia să revină asupra acestei chestiuni în martie. Irlanda va continua negocierile pentru a avansa spre un acord privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen”, a declarat ambasadorul irlandez.
Ambasadorul german, Andreas von Mettenheim, a declarat că doar un raport MCV satisfăcător poate debloca aderarea României la Schengen, printr-o decizie care este politică.
”În curând, Comisia Europeană va prezenta un raport extraordinar privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Într-o viziune realistă, este de presupus că doar un raport satisfăcător poate debloca drumul spre o aderare cu drepturi depline a României la spaţiul Schengen. Chiar dacă marile eforturi făcute de România pentru securizarea frontierelor externe sunt demne de aprecierea noastră. Rămâne valabil faptul că aceasta este şi rămâne o decizie politică pe care toate statele membre o vor lua împreună”, a declarat diplomatul german/
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că raportul MCV din ianuarie va fi necruţător în în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor Guvernului faţă de Comisia Europeană.
Am avut o primă discuţie la ministeriala NATO cu noul ministru de externe, Frans Timmermans - am şi avantajul că face parte din aceeaşi familie politică europeană cu mine şi ne cunoaştem de ceva timp. Va fi o vizită, fie la Bucureşti, fie la Haga, într-o primă parte a anului, şi ştiu deja, şi simt acest lucru, o cu totul altă filosofie şi dinamică.
”În ceea ce priveşte respectarea angajamentelor faţă de Comisia Europeană, vă asigur că vor fi necruţători în raportul MCV din ianuarie, cum, de alfel, vor fi şi faţă de blocarea accesului Justiţiei la anchetarea foştilor miniştri Borbely şi Dobre sau faţă de blocarea, de către Senat, a punerii în aplicare a hotărârii ICCJ care-l priveşte pe senatorul Mircea Diaconu. Ştiu bine cum lucrează această instituţie a UE şi este păcat că actuala Putere nu a înţeles că niciodată interesele de grup, de partid, nu pot fi aşezate deasupra Justiţiei”, a precizat Traian Băsescu.
Progrese recunoscute de CE
Consiliul European reafirmă progresul realizat de România şi Bulgaria în implementarea acquis-ului Schengen şi invită Consiliul JAI să revină asupra chestiunii aderării celor două ţări la spaţiul de liberă circulaţie în martie 2013.
”Consiliul European, ca răspuns la preocupările exprimate de România şi Bulgaria cu privire la raportul Comisiei privind guvernanţa Schengen şi referirile sale la măsurile care ar contribui la extinderea cu succes a spaţiului Schengen, a notat că, atunci când Comitetul Mixt a discutat această chestiune în 6 - 7 decembrie, Preşedinţia a reamintit că a raportat cu privire la implicaţiile acestor măsuri în octombrie 2012 şi a precizat că progresele înregistrate în punerea în aplicare a acestora au fost de natură să permită ca procesul să fie poată fi considerat acum încheiat. Consiliul European invită Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne – n.r.) să revină la această problemă în martie 2013”, se arată în minuta Consiliului European care s-a încheiat vineri la Bruxelles.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a discutat cu premierul olandez, Mark Rutte, şi cu cancelarul german, Angela Merkel, despre Schengen şi şi-a exprimat speranţa că în martie se va discuta chestiunea din nou.
Preşedintele a precizat că ”s-a adoptat decizia ca în Consiliul JAI din martie, 13-15, să se discute din nou problema accesului României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Sper, dacă nu facem nicio trăsnaie politică pe acasă în sfârşit să reuşim să primim o confirmare unanimă a dreptului care ni se cuvine prin Tratatul de aderare de intrare în zona Schengen, fie şi etapizată”.
Premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu acordat pentru Die Welt, că el şi preşedintele Traian Băsescu lucrează împreună pentru ca România să intre în Schengen în prima jumătate a anului 2013.