Corlăţean: E bine să separăm cazul accidentului de cel al spionajului la IPROMIN
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat luni că trebuie separat cazul diplomatului rus care a provocat un accident de cel al presupuselor acţiuni de spionaj rusesc la IPROMIN.
Referitor la declaraţiile Ambasadei Ruse la Bucureşti care a susţinut, la sfârşitul săptămâni trecute, că nu ştie cine este cetăţeanul rus reţinut în cazul de spionaj, Corlăţean a precizat instituţiile statului au furnizat informaţiile necesare.
”Eu vă asigur că instituţiile care gestionează pe fond crcetarea acestei situaţii îşi fac datoria şi pun la dispoziţie, inclusiv Ambasadei ruse, toate datele care sunt necesare. Dar este o activitate de cercetare operativă, în care instituţiile statului îşi fac datoria, nu neapărat cu foarte multă publicitate”.
”Eu cred că este bine să separăm cele două subiecte, în primul caz (n.r. - al accidentului) ucrurile au fost foarte clare, în cel de-al doilea, instituţiile statului şi-au făcut foarte bine datoria şi la momentul oportun. Tot ceea ce înseamnă activitate care pune în pericol, generează riscuri pentru securitatea naţională, indiferent de cel care generează aceste riecuri trebuie stopate, iar instituţiile statului, atât SRI, cât şi Parchetul şi DIICOT, şi-a făcut şi îşi fac datoria”, a precizat ministrul de externe, întrebat dacă există o legătură între cazul accidentului şi cazul de spionaj.
Ambasada Rusiei la Bucureşti a reclamat faptul că autorităţile române, contrar practicilor diplomatice, nu au informat misiunea diplomatică în legătură cu reţinerea unui cetăţean rus.
Un cetăţean rus, O.M., în vârstă de 42 de ani a fost prins, în data 19 octombrie, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor MOLDOVA NOUĂ şi SUVOROV, potrivit DIICOT.