Fostul ministru PSD Miron Mitrea scapă mai repede de închisoare

Devenit şi el scriitor în perioada de detenţie, fostul ministru PSD Miron Mitrea a reuşit în final să obţină eliberarea condiţionată.
Miron Mitrea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.05.2016

Condamnat în februarie 2015 la doi ani de închisoare pentru luare de mită, în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei sale, fostul ministru PSD Miron Mitrea a reuşit, după o serie de tentative eşuate, să iasă mai repede din Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa.

Tribunalul Constanţa a decis joi, în mod definitiv, să dea undă verde cererii de eliberare condiţionată a fostului ministru al Transporturilor.

La fel ca alţi politicieni de seamă ai ţării, fostul ministru şi-a descoperit şi el veleităţile literare în spatele gratiilor, unde a scris două cărţi într-un an de detenţie: "Amintiri… Subiective. Moment de istorie imediată" şi "Noi nu facem politică! Sindicate 1990-1994". Cele două opere i-au adus lui Mitrea o scădere a pedeapsei de 60 de zile.

Dosarul lui Mitrea

Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea, la vremea respectivă ministru PSD al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi (927.420 de lei) în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector-şef adjunct şi inspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

DNA susţine că această sumă reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău şi SC Regal Glass SRL Bacău, la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei fostului ministru Mitrea.

La momentul numirii în funcţie, Irina Jianu avea calitatea de vicepreşedinte şi, respectiv, acţionar la aceste societăţi comerciale.

Conform DNA, în perioada 2001-2006, pentru ca în contabilitate să nu apără cheltuielile legate de lucrările efectuate la casa mamei lui Mitrea, Irina Jianu i-ar fi determinat pe administratori şi pe unii angajaţi ai societăţilor mai sus menţionate să opereze înregistrări inexacte în contabilitate, să omită efectuarea acestor înregistrări, să falsifice documente contabile (situaţii de lucrări, devize ofertă, devize generale, chitanţe de încasare, dispoziţii de încasare şi facturi fiscale) şi să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate.

La începutul anului 2004, Irina Jianu ar fi dat dispoziţie administratorilor SC Vertcon SA şi SC Conimpuls SA să şteargă înregistrările din evidenţa contabilă informatizată, să înstrăineze calculatoarele pe care fuseseră implementate şi să distrugă toate documentele financiare şi tehnice.

Arhitectul Nicolae Popescu a fost acuzat că, în cursul anului 2006, în calitate de arhitect-şef al oraşului Voluntari, ar fi falsificat autorizaţia de construcţie emisă în cursul anului 2001 de Primăria Voluntari pentru edificarea imobilului respectiv, înscris pe care i l-a încredinţat, ulterior, lui Mitrea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor