Coreea de Nord zguduită de un cutremur puternic în Marea Japoniei
alte articole
Maiorul Jamie Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că indicaţiile iniţiale arată că, de fapt, cutremurul de joi nu este rezultatul unui alt test nuclear, adăugând că autorităţile vor continua să monitorizeze activitatea seismică.
Un cutremur de o asemenea magnitudine este neobişnuit, dar nu fără precedent în regiune, conform seismologului Julie Dutton, de la Institutul Geologic American (USGS).
Numeroasele teste nucleare ale Coreei de Nord au cauzat în trecut o activitate seismică în regiune, dar faptul că evenimentul a avut loc în largul mării înseamnă că este improbabil ca acest cutremur să fi fost provocat de o activitate desfăşurată de om.
Anul trecut, un cutremur produs artificial a fost detectat în apropierea unui complex nord-coreean cunoscut pentru desfăşurarea de teste nucleare.
USGS a raportat un cutremur de magnitudine 5,1 despre care Coreea de Sud a declarat că a avut loc la aproximativ 48 km de complexul Punggye-ri, unde Nordul a desfăşurat teste nucleare în trecut.
Un oficial al administraţiei meteorologice sud-coreene a afirmat: “Suspectăm că a avut loc un cutremur produs de om şi analizăm scara şi epicentrul acestuia cu ajutorul Institutului pentru Geoştiinţă şi Resurse Minerale din Coreea de Sud”.
Ştirile privind cutremurul au fost publicate la câteva ore după ce un submarin nuclear rusesc din Pacific a lansat o rachetă de croazieră supersonică, lovind cu succes o ţintă terestră.
Submarinul K-150 Tomsk a lansat o rachetă de croazieră supersonică P-700 Grant dintr-o locaţie “scufundată”, conform Ministerului rus al Apărării, adăugând că ţinta terestră s-a aflat pe poligonul de testări Kura din Kamceatka Krai.