Controversata OUG 13, respinsă de Senat

Mult disputata ordonanţă de urgenţă cu numărul 13, care mutila Codurile penale în favoarea infractorilor, a fost respinsă de Senat.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Proiectul de lege privind respingerea controversatei OUG 13, care aducea o serie de modificări problematice Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, a fost adoptat luni de Senat cu 110 voturi "pentru", 9 abţineri şi un vot ''împotrivă.''

Urmează acum votul în Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Dezbaterile au fost însă cu cântec. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a părăsit sala, nemulţumit de soluţia juridică găsită în acest caz - adoptarea unei legi de respingere a unei ordonanţe abrogate. Colegii lui de la ALDE au rămas însă să voteze. O poziţie similară a adoptat şi Traian Băsescu, astfel că cei din PMP s-au abţinut de la vot.

Nemuţumit de situaţie s-a arătat şi pesedistul Şerban Nicolae, şeful Comisiei Juridice din Senat, care a catalogat soluţia drept una "forţată", "nefirească".

Trebuie însă menţionat că, dacă nu va fi respinsă prin lege intrată în vigoare, OUG 13 riscă oricând să "reînvie". Cum? Simplu: OUG 14 (care abrogă OUG 13) poate fi atacată la Curtea Constituţională pentru că abrogă inclusiv prevederi conforme deciziilor Curţii, cum, de altfel, şi reinstalează prevederi care nu sunt în concordanţă cu Legea fundamentală.

Pentru mai multe detalii despre declaraţiile făcute de politicieni în timpul dezbaterilor intraţi aici.