Controversata lansare de rachete din Coreea de Nord se încheie cu un eşec
alte articole
O Coree de Nord sfidătoare a continuat vineri cu lansarea extrem de controversată a unei rachete cu rază lungă de acţiune, în ciuda avertismentelor şi săptămânilor de condamnare internaţională. Cu toate acestea, amintind de ultimele sale două încercări din 2006 şi 2009, racheta a căzut în ocean la doar câteva minute după lansare, a raportat agenţia de ştiri Yonhap.
Coreea de Nord a susţinut că lansarea avea drept scop plasarea unui satelit meteo pe orbită. Cele mai multe puteri internaţionale, inclusiv Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, cred că lansarea a fost un test cu rachete balistice în scopuri militare.
Deşi se crede că naţiunea comunistă închisă deţine suficient plutoniu pentru a produce mai multe arme nucleare, i-a lipsit capacitatea de a produce rachetele balistice cu rază lungă de acţiune, care ar putea transporta un focos nuclear.
Lansarea a fost tratată ca o paradă a noului regim, Phenianul lăudându-se că plasarea unui satelit pe orbită la aniversarea naşterii lui Kim Il Sung, fondatorul ţării şi bunicul actualului lider Kim Jong Un, va duce la prosperitatea Coreei de Nord.
Peste 100 de reporteri au primit acces la rampa de lansare a rachetei şi la centrul de control în zilele de dinaintea evenimentului. Cu toate acestea, nimeni nu a fost informat vineri, că lansarea efectivă are loc.
Lansarea oficială a fost urmată rapid de rapoarte neconfirmate că racheta nu a funcţionat corespunzător.
"Coreea de Sud şi autorităţile americane de informaţii cred că lansarea rachetei nord-coreene s-a încheiat printr-un eşec," a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului apărării din Seul, Kim Min Seok, pentru Yonhap şi alte mass-media.
Nu au existat rapoarte de daune în Japonia, unde una dintre piesele rachetei Unha-3 ar fi putut să cadă. Secretarul şefului de Cabinet Osamu Fujimura a declarat pentru agenţia de ştiri Kyodo că biroul său crede că "nu a existat nici un impact al unor obiecte căzătoare" şi a îndemnat publicul să rămână calm şi să îşi continue activităţile obişnuite. Japonia era pregătită pentru lansare spunând că va doborî racheta dacă aceasta se va apropia de teritoriul japonez.
Surse din armata sud-coreeană au relatat pentru Yonhap că ei cred că racheta a căzut între 201 şi 297 de km de portul sud-coreean Gunsan, adăugând că navele marinei au urmărit traiectoria sa.
Lansarea a avut loc la câteva ore după ce miniştrii naţiunilor G8 au cerut Coreei de Nord să o anuleze. Într-o declaraţie, grupul a cerut Coreei de Nord să "renunţe la toate armele nucleare şi la programele sale nucleare şi de rachete balistice existente, în mod complet, verificabil şi ireversibil."
Joi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a spus că lansarea de rachete balistice ar face "practic imposibil" ca Statele Unite să continue cu programul său de asistenţă alimentară pentru Coreea de Nord.
Grupurile de drepturi au condamnat regimul nord-coreean, spunând că rachetele apasă puternic asupra vieţilor oamenilor din naţiunea săracă şi subnutrită.
Pe 29 februarie, Washingtonul şi Phenianul au ajuns la un acord prin care Coreea de Nord va opri lansarea de rachete şi testarea capacităţilor sale nucleare în schimbul a 240.000 de tone metrice de ajutoare alimentare din partea Statelor Unite ale Americii. Începând cu 1990, mai mult de 1 milion de nord-coreeni au murit de foame, iar ţara este din nou într-o foamete cumplită. Se crede că milioane de oameni sunt subnutriţi în prezent.