Continuă „furtuna seismică” în Santorini. Insula a fost zguduită de „cel mai puternic cutremur de până acum”

Insula Santorini, Grecia (Youtube - screenshot)
Redacţia
11.02.2025

Santorini a fost lovită de un alt cutremur puternic, în timp ce roiuri de cutremure continuă să se rostogolească prin insula grecească, informează Daily Mail.

Cutremurul a fost iniţial raportat ca având magnitudinea de 5,3 de către mass-media locală, care a declarat că a fost cel mai puternic dintre sutele de cutremure, dar ulterior a fost retrogradat la 5,2.

Seismul s-a produs luni la ora locală 22:16 şi a avut epicentrul la 14 km sud-vest de Arkesini, în marea dintre Santorini şi Amorgos, relatează ziarul grec Kathimerini.

Directorul Institutului de Geodinamică, Vasilis Karastathis, a declarat pentru ziar că acest cutremur a măsurat 5,3 pe scara Richter, dar a avertizat că nu a fost un „cutremur major” şi că „nu este diferit de cutremurele puternice anterioare de 5, 5,1 sau 5,2 pe scara Richter”, deoarece pe insulă sunt înregistrate mai multe cutremure.

Starea de urgenţă a fost declarată săptămâna trecută după ce insula grecească a suferit mii de cutremure care au crescut în forţă şi frecvenţă.

Unsprezece cutremure cu o magnitudine de cel puţin patru au fost resimţite numai sâmbătă, iar alte zeci au fost raportate de atunci.

Săptămâna trecută a fost declarată stare de urgenţă după ce pe insula grecească au avut loc mii de cutremure, a căror forţă şi frecvenţă au crescut treptat.

De la 1 februarie, au fost înregistrate peste 800 de seisme cu o magnitudine de 3 grade pe scara Richter sau mai mare, experţii afirmând că insula este lovită de o „furtună de cutremure”.

Cel considerat anterior cel mai puternic cutremur care a lovit insula, cu magnitudinea de 5,2, a avut loc miercurea trecută şi a fost resimţit chiar şi în Atena, Creta şi părţi din Turcia.

Grecia se află pe mai multe linii de falie şi este una dintre ţările europene cele mai predispuse la cutremure.

Peste 11.000 de localnici şi turişti au evacuat insula, fiind programate zboruri suplimentare.

Starea de urgenţă urmează să rămână în vigoare până la 3 martie. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat o finanţare de 2,5 milioane de lire sterline pentru construirea unei rute de evacuare de urgenţă din sudul insulei.

„Ne pregătim pentru ce este mai rău, sperând în acelaşi timp la ce este mai bine”, le-a spus el localnicilor în timpul vizitei sale pe insulă vineri.

Localnicii au fost îndemnaţi să stea departe de porturi şi să evite să se adune în interior, în timp ce echipele de urgenţă - inclusiv armata, pompierii şi poliţia - au fost desfăşurate pe întreaga insulă.

Mai mult de 11 000 de persoane au părăsit Santorini, insula fiind în continuare afectată de cutremurele neîncetate, cutremurele fiind înregistrate minut cu minut.

Mulţi dintre cei care au rămas pe insulă dorm în stradă pe saltele, prea speriaţi să rămână în casele lor în caz că acestea se prăbuşesc.

Alţi locuitori au construit apărări improvizate împotriva tsunami-ului folosind saci de nisip de-a lungul plajei Monolithos, unde clădirile se află periculos de aproape de apă.

Proprietarilor de hoteluri li s-a cerut chiar să îşi golească piscinele din cauza temerilor că apa revărsată ar putea destabiliza clădirile în cazul unui cutremur.

Cu toate acestea, până în prezent nu au fost raportate victime sau pagube majore.

Seismologii spun că seismele sunt rezultatul mişcărilor plăcilor tectonice, nu al activităţii vulcanice, deşi Santorini se află pe Arcul vulcanic elen - un lanţ de insule format în urma unor erupţii străvechi.

Experţii au avertizat că insula se confruntă cu o „criză seismică” al cărei final nu se întrevede clar, stârnind temeri cu privire la un cutremur mai mare şi mai distructiv în zilele următoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor