Constituţia este clară - preşedintele reprezintă statul român afirmă Cristian Diaconescu, despre reprezentarea României la Bruxelles

Cristian Diaconescu (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.05.2012

Cristian Diaconescu, consilierul prezidenţial, susţine că, în ceea ce priveşte reprezentarea României la Consiliul European, Constituţia spune că preşedintele este cel care "reprezintă" statul român, precizând că orice discuţie politică pe acest subiect nu ar face decât "să vulnerabilizeze" mandatul ţării noastre.

 

"Constituţia este foarte clară, articolul 80, alineatul 1 spune că preşedintele României reprezintă statul român. În ceea ce priveşte atribuţiile primului-ministru, din conţinutul Constituţiei, art. 107, nu rezultă că acesta ar reprezenta statul român. Spun acest cuvânt, "reprezentare", pentru că este important şi din economia textului Tratatului de la Lisabona, care solicită statelor, celor 27 de membri ai Uniunii Europene, să fie reprezentaţi printr-un singur demnitar. Deci din acest punct de vedere, textul constituţional e clar, este explicit, orice discuţie politică nu ar face decât să vulnerabilizeze mandatul României şi cred că nu este bine", a declarat Diaconescu, joi, la RFI.

Fostul ministru de Externe aminteşte faptul că foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu nu au avut nicio "ezitare" în a-şi "asocia responsabilităţi".

"Pe de altă parte, să ne reamintim cu toţii faptul că atât domnul preşedinte Iliescu, cât şi domnul preşedinte Constantinescu n-au avut nicio ezitare în a-şi asocia responsabilităţi, mai ales în programele de aderare la UE şi NATO şi bine au făcut, iar aceste responsabilităţi au fost concretizate prin măsuri interne ale Guvernului. Paşii spre aderarea României, mai ales la UE au fost făcuţi prin decizii ale Guvernului. Deci din acest punct de vedere, cooperarea în acest fel a funcţionat foarte bine", a explicat Diaconescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că important este ceea ce se discută la Consiliul European şi nu cine reprezintă România la această întâlnire, şeful statului sau primul-ministru, el spunând că va discuta pe acest subiect cu preşedintele Traian Băsescu.

"Pentru mine nu e o chestiune de orgoliu că trebuie să fiu eu la Consiliul European, să nu fie domnul Băsescu, pentru mine este o chestie de reprezentare a României şi de mandat al celui care participă - participă domnul Băsescu, participă primul-ministru, e în regulă. Important e să ştim ce se discută despre România acolo şi cel care merge să aibă un mandat foarte clar, să negocieze în numele României", a spus acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor